Siirry pääsisältöön

Neljä asiaa joilla voidaan parantaa päätöksenteon avoimuutta ja vuorovaikutusta Nokialla

 1. Sosiaalinen media vs. kaupungintalon ilmoitustaulu

Näin Tampereella - miksipä ei Nokiallakin?Nykyaikaisessa yhteiskunnassa seurataan nykyaikaisia medioita. Ensimmäinen, toimiva ja yksinkertainen keino tiedottaa asioista kuntalaisille on sosiaalinen media. Vesikriisien aikaan nokialaisten Facebook-profiilit täyttyvät nopeasti leviävistä uutisista ja tiedosta. Vain yksi on joukosta poissa: Nokian kaupunki.

Tiedotuksen lisäksi mahdollisuudet kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi ovat jääneet hyödyntämättä. Sosiaalista mediaa parempaa keskustelupaikkaa ei tällä hetkellä ole, miksi emme keskustelisi siellä kaavoituksesta, nuorison tilasta tai vaikkapa antaisi palautetta tiestössä tai lähileikkipuiston laitteissa olevista ongelmista ja harrastuspaikkoihin liittyvistä toiveista?

 

 2. Internetsivut - sekava sivustoviidakko vai kuntalaisen näppärä työkalu?

Kaikki mitä kaupungin sivuston haku löytää teknisestä lautakunnasta.

Internetsivut ovat yksi tärkeä keino olla yhteydessä kuntalaisiin. Nokian kaupungin sivuilta löytyy kyllä teoriassa monenlaista tietoa, käytännössä tieto on kuitenkin erittäin vaikeasti löydettävissä. Internetsivusto pitäisi uudistaa nykyaikaiseksi kuntalaisen apuvälineeksi, josta löytyy helposti ja nopeasti tietoa kaupungin tarjoamista palveluista ja kuntalaisia koskevista päätöksistä.

Sivustolla pitää olla myös toimiva hakutyökalu, jolla pääsee nopeasti käsiksi vaikkapa lautakunnan tekemään päätökseen, uimahallin aukioloaikoihin tai rakentamiseen liittyviin kustannuksiin. Sivuston käyttäjäystävällisyydestä löytyy tänään, jälleen kerran, yksi esimerkki, kun kunnallisvaaleista kertovaa uutista klikkaamalla pääsee näkemään yhden päivämäärän ja kaikki oleellinen tieto on piilotettu liitteenä olevaan tiedostoon. Kaiken tiedon sivustolta kyllä yleensä löytää, mutta etsimisessä saattaa toisinaan niin sanotusti palaa käämi.

 

3. Asukasillat ja -kyselyt

Asukasiltojen avulla päättäjät voivat keskustella ennen tärkeiden päätösten tekemistä asukkaiden kanssa. Nykyisellä toimintatavalla kuntalaiset huomaavat epäkohdat vasta päätöksenteon jälkeen, jolloin vaikuttaminen on jo mahdotonta. Kaavoituksen aloittamishetket ovat tärkeitä keskustelun paikkoja, koska kaavoitettaessa päätetään ulkoilualueiden sijainnista ja rakennusten sijoittamisesta sekä liikerakennusten sijainnista. Samaan tapaan pitäisi kuntalaisia kuitenkin kuunnella myös peruspalveluiden muutoksia mietittäessa. Kaupunki on kaupunkilaisia varten, ei toisin päin.

Nettilomakkeilla helposti toteutettavat kyselyt ja suorat äänestykset toisivat uusia mahdollisuuksia päätöksentekoon. Ei ole ihme, että ihmiset vieraantuvat politiikasta jos he eivät pääse osallistumaan päätöksentekoon vaalien välillä ollenkaan. 

 

4. Päätökset ja esityslista helposti löydettäviksi ja valtuuston kokoukset nettiin

Lautakuntien, valtuuston ja kaupunginhallituksen kokousten esityslistat ja päätökset pitää saada nykyistä paremmin esille ja helposti luettavaksi. Tällä hetkellä hakutoiminnolla ei pysty järkevästi etsimään tietoa tehdyistä päätöksistä, vaan jokaisen kokouksen pöytäkirjat pitää käydä selaamassa erikseen läpi. Helpomman haun lisäksi päätettävistä asioista voisi hyvinkin informoida ja keskustella sosiaalisessa mediassa.

Kokousten sisäinen lisämateriaali, kuten powerpointit ja muut esitykset ovat oleellisen tärkeitä päätöksenteon apuvälineitä, mutta avoimuus ei useinkaan toteudu "lisäinformaation" kohdalla. Lisämateriaali on usein ainoa keino päästä käsiksi päätöksen perusteena olevaan tietoon. Tällä hetkellä kuntalaisilla ei tätä mahdollisuutta ole.

Monista kaupungeista tuttu tapa, valtuuston kokousten videolähetys netissä, mahdollistaisi päätöksenteon seuraamisen reaaliaikaisesti ja kuntalaisilla olisi mahdollisuus nähdä poliitikot toiminnassa - tai vaihtoehtoisesti nähdä kuka istuu ja lusmuilee kokouksesta toiseen sanomatta sanaakaan.
Antti Tomminen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…