Nokialle saatava sisäinen joukkoliikenne

Nokian Uutisissa on käsitelty joukkoliikenteen kiemuroita Nokian kartalla jo pariinkin kertaan. Nokialaista joukkoliikennettä paljon käyttäneenä ja erilaisiin joukkoliikennejärjestelmiin tutustuneena nostan keskusteluun muutaman epäkohdan ja kehitysehdotuksen omiin ja ystävieni kokemuksiin perustuen. Käsittelen nyt vain linjojen 70 ja 71 korvaajia sekä lähijunaliikennettä.

Joukkoliikenteen ongelmat

Joukkoliikenteessä on tällä hetkellä muutama iso ongelma. Suurin ongelma on sekavat ja hankalat aikataulut, joita ei edes aktiivisesti joukkoliikennettä käyttävä syntyperäinen nokialainen osaa lukea. Toinen hankaluus on toimivan sisäisen liikenteen puuttuminen: kaikki tiet vievät Tampereelle. Kolmas ongelma on liian korkea kertalipun ja sisäisen liikenteen hinta. Neljäs ongelma on myöhäisajan liikenne keskusta-alueen ulkopuolelle ja viides ongelma on lähijunaliikenteen ja seutulipun yhdistäminen.

Paunulaisessa on tunnelmaa - omanlaisensa tunnelma syntyy myös aikataulujen lukemisesta. Vuoron perässä oleva kirjain kertoo mihin bussi menee: R, V, K, M, N,  Eth, moE, P, Mmo, MoE, moK ja pari lisähuomautusta vielä päälle. Näiden lisäksi erillinen lisähuomautus Sorvantielle, TAYS:lle ja terveyskeskukselle meneville vuoroille.


Nokian sisäinen liikenne - onko sitä?

Linjoissa pitäisi eritellä Nokian sisäinen liikenne ja liikenne Nokian ja Tampereen keskustojen välillä. Tällä hetkellä Nokian sisällä kulkeminen on todella hankalaa, hidasta ja kallista. Sisäistä liikennettä käyttävät eniten opiskelijat matkalla kotoa lukioon tai ammattikouluun, Nokialta Nokialle töihin kulkevat ihmiset ja vanhukset.  Jos auto on käytössä, jää bussi usein kuitenkin hankaluutensa takia käyttämättä.

Bussiliikenne Viholasta ja keskustasta Tampereelle toimii ihan kohtalaisesti ja nopeasti, mutta esimerkiksi työmatka kahdeksaksi Viholasta Kankaantaan alueelle töihin saattaa Kehon pysähdyksen vuoksi kestää 30 minuuttia. Fillarilla sama matka taittuu 10-15 minuutissa. Pitkien linjojen takia Tampereelta tulevien bussien aikataulussa pysyminen tuntuu käyttäjästä olevan aikamoista arpapeliä.

Sisäisen liikenteen voisi toteuttaa kahdeksikon muotoisella reitillä, jonka solmukohtana toimisi rautatie- ja linja-autoasema. Toinen reiteistä kiertäisi pohjois-Nokian ja toinen etelä-Nokian. Bussit kiertäisivät kahteen suuntaan ja vuorot synkronoitaisiin siten, että ne olisivat samaan aikaan solmukohdassa. Solmukohtaan saisimme kuskeille taukopaikan, jolloin turha odottaminen Kehossa loppuisi.

Synkronointi mahdollistaisi järkevän vaihtamisen kahdeksikon sisällä ja nousun lähijunaan tai nopeasti Tampereelle kulkevaan bussiin. Kahdeksikkomallissa vuorojen harventaminen hiljaisena aikana olisi huomattavasti helpompaa kuin neljällä tai viidellä erillisellä Tampereelle päätyvällä linjalla, jotka kaikki ajavat eri osiin Nokiaa. Kaikki paunulaisella iltamyöhään "maakuntakierroksia" tehneet tietävät mistä puhutaan ja monille keskutan ulkopuolella asuville lienee tuttuja myös pitkät kävelyt lähipysäkiltä kotiin puolen yön aikaan.

Sisäinen liikenne saataisiin kahdeksikkomallilla toteutettua tasaisella vuorovälillä ja jokaisen aikataulua lukevan olisi helppo hahmottaa reitit ja kulkusuunnat nykyisen numero- ja kirjainyhdistelmäsekamelskan sijaan.

Esimerkki kahdeksikkoreitistä sinisellä ja bussiyhteys Tampereelle punaisella. Tervasuon lisälenkki merkitty myös punaisella.


Kahdeksikkomallissa bussit kulkisivat pitkälti nykyisiä reittejä pitkin. Eteläinen reitti kulkisi solmukohdasta Koskenmäen, Ruskeepään, (Tervasuon), Ketolanmäen, Kehon, Viholan ja Citymarketin kautta takaisin solmukohtaan.

Pohjoinen reitti kulkisi vastaavasti Kankaantaan, Myllyhaan, Aaroninkorven, Alhoniityn ja Harjuniityn kautta.

Hankaluuksia aiheuttavat reunoilla olevat uudet Tervasuon ja Harjuniityn alueet, joista erityisesti Tervasuo muodostaa hankalan ja tehottoman umpiperän. Reitin kokonaispituus ilman näitä alueita on noin 24,5 kilometriä, joka mahdollistaisi kahdella bussilla 30 minuutin vuorovälin. Parannusta syntyisi paitsi tasavälisestä liikenteestä, myös helposta ennustettavuudesta bussien lähtöaikojen suhteen. Ruuhka-aikaan busseja voisi lisätä neljään ja hiljaisena aikana vähentää yhteen.

Bussiliikenne Tampereelle - 20-30 minuuttia kotiovelta keskustaan

Bussiliikenne Tampereelle kulkisi kahta reittiä: toinen menisi Kankaantaan alueelta ja toinen Viholasta moottoritielle suorinta reittiä. Näiden reittien kesto olisi noin 30 minuuttia. Nopeimmillaan suora yhteys bussilla ilman kaupunginosakierroksia kestäisi hieman yli 20 minuuttia. Viholan kautta Nokialle tuleva bussi jatkaisi Kankaantakaan kautta takaisin kohti Tampereen keskustan länsipuolta ja päinvastoin. Tällä tavalla iso osa nokialaisista pääsisi edelleen ilman vaihtoja Tampereelle. Bussista voisi jäädä paluumatkalla suoraan kauppakeskuksiin tai keskustaan ostoksille.

Tämä toki tarkoittaisi sitä, että tamperelaiset ja heidän rahansa jäisivät keräämättä kyytiin Tampereentien varrelta, mutta vastaavasti nokialaisia pystyttäisiin palvelemaan nykyistä huomattavasti laadukkaammin. Vuosien varrella havaintoja tehneenä olen päätynyt siihen lopputulokseen, että Kaarilan lukion seutua lukuunottamatta Tampereentien varteen ei kovin montaa nokialaista jää.

Junaliikenne Tampereelle - 30 minuutissa Nokian omakotialueilta keskustaan

Junien seutulippuongelma on korjautumassa Nokia - Tampere - Lempäälä -välillä, aluksi tosin kahden erillisen lipun systeemillä. Junalla matka Nokialta Tampereelle kestää alle 15 minuuttia ja sen päätehtävä olisi palvella sisäisen kahdeksikkoreitin varrelta kohti Tamperetta matkustavia ihmisiä. 

Junaa hyödyntämällä ihmiset joka puolelta Nokiaa pääsisivät kohtuullisessa ajassa Tampereen keskustan itäpuolelle tai voisivat jatkaa raiteilla muualle Suomeen. Myös lähijunan kohdalla vuorojen synkronointi toisiinsa on erittäin tärkeätä.

Vaikka lähijunaliikenne on ollut harvaa ja huonosti muuhun liikenteeseen synkronoitua aikaisemmin, luo se tulevaisuudessa vahvan perustan nopealle liikennöinnille Tampereelle ja mahdollistaa sisäisen liikenteen kehittämisen aivan uudella tavalla. Juna monipuolistaa liikkumismahdollisuuksia merkittävästi.

Tulevaisuudessa junan kyytiin pääsee myös Harjuniittyyn kaavoitetulta seisakkeelta ja toivottavasti myös Lehtimäen alueelta. Lähijunaliikenne palvelisi erinomaisesti radan varrella Tampereen puolella työssäkäyviä ihmisiä ja voi tulevaisuudessa jatkua Siuroon asti, mikäli kaavoitus ja suunnittelu tehdään oikein.

Liikennöinnin talous

Talousmielessä kustannuksia tulee Martti Paunun (Väinö Paunu Oy) mukaan polttoaineista ja palkoista, eikä kalustokustannuksiakaan voida jättää pois laskuista. Mahdollisuuksien mukaan täytyy siis joko pienentää kuluja tai lisätä käyttäjien määrää. 

Kulujen pienentäminen tulee järkeistämällä toimintaa siten, että autojen määrää saadaan pienennettyä suhteessa matkustajamäärään. Tätä ei voida tehdä pudottamalla kalustoa nykyiseltä reitistöltä tai viilaamalla nykyisiä reittejä,.

Lisää käyttäjiä saadaan tekemällä joukkoliikenteen käyttämisestä nykyistä helpompaa, eli järkeistämällä matkustusaikoja, muuttamalla reittejä ja yksinkertaistamalla aikatauluja. Jotkut yritykset ja kaupungit jopa markkinoivat palveluitaan ja kertovat miten ne toimivat. Tästä voisi ehkä ottaa oppia Nokiallakin.

Yhteenveto

Mikäli yritetään miellyttää kaikkia ei lopulta miellytetä ketään. Tällainen tilanne Nokialla on nyt. Bussi kiertää kaikki peräkylät, mutta mitään asukasryhmää ei palvella kunnolla. Olisi parempi palvella niitä asuinalueita joissa asuu eniten ihmisiä ja pyrkiä edelleen nostamaan niiden asukasmäärää tiiviimmällä rakentamisella.

Kaikissa malleissa on se yhteinen piirre, että joku jää aina ilman palvelua tai palvelun laatu ei ole riittävä. Tämä seikka pitää hyväksyä ja pyrkiä palvelemaan mahdollisimman suurta joukkoa ihmisiä, mutta pitää laatutaso niin korkeana että joukkoliikennettä näillä alueilla myös käytetään. 

Paunun nykyisessä mallissa saadaan enemmän käyttäjiä Tampereen puolelta, mutta sisäinen liikenne ei toimi. Kaupunginosien kiertämiseen menee tolkuttomasti aikaa ja palvelutaso iltaisin on surkea suhteessa asukasmäärään.

Nokian Uutisissa esitellyn mallin mukaan kaikki pääsisivät suoraan Tampereelle, mutta sisäinen liikenne toimisi heikosti mm. koulumatkoilla. Aamuisin tupaten täynnä oleva tärkeä moottoritieyhteys Viholasta Tampereelle puuttuisi.

Omassa mallissani ongelmana on kulkeminen Nokialta Pitkäniemeen, Tesomalle, Kalkkuun ja Tampereentielle. Tämän ongelman, Pitkäniemeä lukuunottamatta, poistaisi lähijunaliikenteen seisakkeiden lisääminen.

Yksikään malli ei pysty tai halua tässä vaiheessa ratkaista kehäliikennettä Ylöjärvi - Nokia - Pirkkala - Hervanta - Kangasala -akselilla.

Yksi asia on kuitenkin selvä: nykyinen malli ei toimi ja joukkoliikenteen järjestämiseen tarvitaan kokonaan uusia tuulia.


Kommentit

 1. Hyvä Tommi!!
  Hyvä pelinavaus. Tästä innostuneena myös oma karttani, jonka piirtämisellä joskus jo uhkailin. Tässä suuntaviivat - joka ikistä tietä ei ole nyt ihan tarkalleen mietitty, mutta itse näkisin tämän jotenkin näin:
  https://maps.google.fi/maps/ms?msid=212150578162030192566.0004d0b919fe05e12bb28&msa=0&ll=61.463543,23.513832&spn=0.08709,0.338173
  t.Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Antti... :D Mites mä nyt noin menin sekaisin, hups.

   Poista
  2. Ketä niitä oli :D

   Miten olet ajatellut itse tuossa sen sisäisen liikenteen toteutumisen? Kuinka esimerkiksi ammattikoululle tai Ilkan alueelle pääsee liikkumaan, nythän sinne ei mene yhtään vuoroa?

   Toisaalta tässä mallissa Tervasuo ja Harjuniitty on huomioitu nykyistä paremmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit