Siirry pääsisältöön

Hinta-ale tuo tuottajille huolta

Aamulehdessä 21.1. julkaistu mielipiteeni ruuan hinnan alentamisen vaikutuksesta tuottajahintoihin.


Ruuan hinnan alentamisesta on uutisoitu paljon, ja hyvä niin. Tuottajat ovat huolissaan siitä, että alennukset siirretään tuottajahintoihin. Tällöin jo ennestään ohuesta leivästä leikataan vielä yksi iso siivu pois. Tuottajahinnoista mm maidon ja viljojen hinnan on ennustettu laskevan. Suomessa isot kauppaketjut tahkoavat hyvää tulosta samaan aikaan, kun tuottajapuolelta tippuu pois suuria määriä yrittäjiä. Toimintaansa kehittävät tuottajat ovat siirtymässä yhä isompiin yksiköihin.


Helpotusta tuskaan tuo Pirkanmaalle kovalla vauhdilla rantautunut lähiruokaliike, joka paitsi takaa tuottajille kunnollisen korvauksen, tuo kuluttajille kohtuuhintaisia ja erittäin laadukkaita lähituotteita. Iso osa tuotteista on luomua ja lihan sekä munien tuotanto on eettistä. Tiloilla on velvoite päästää kuluttajat tutustumaan tuotantotiloihin.


Suurin osa lähiruokarenkaista toimii facebookin kautta. Vanhimmat renkaat löytyvät Akaasta, Vesilahdelta, Lempäälästä, Sastamalasta ja Valkeakoskelta. Kesällä perustettiin oma rengas Nokialle ja tämän vuoden puolella alkuun on polkaistu Hämeenkyrön, Ylöjärven ja Pirkkalan renkaat. Suunnitteilla on oma rengas myös Kangasalle. Renkaissa on jo nyt noin 2500 jäsentä ja kymmeniä tuottajia. Tuoterepertuaari on erittäin kattava.

 

Antti Tomminen

Lähiruoka-aktiivi

Eduskuntavaaliehdokas (vihr)

NokiaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…