Siirry pääsisältöön

Liity oman kuntasi lähiruokarenkaaseen!Lähiruoka on Pirkanmaalla lyönyt läpi kunnolla. REKO-toimintamallilla pyörii 20 lähiruokarengasta, joissa on mukana lähes 18000 ihmistä ja lähes sata tuottajaa. Thomas Snellman on jalostanut lähiruokatoimintaa Ranskasta saamiensa ideoiden pohjalta ja luonut oman sosiaalisessa mediassa toimivan REKO-mallin Suomeen.

Lähiruokarenkaiden kautta tarjotaan eettisesti lähellä tuotettua ruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle. REKO-mallin renkaat pyörivät Facebookin kautta ja tilaaminen on helppoa.  Tuottaja avaa tilauksen ja kuluttaja kommentoi mitä haluaa ostaa. Samalla osapuolet sitoutuvat toimittamaan ja noutamaan tuotteen sovitusta paikasta sovittuun aikaan. Jakopäivä ja -aika vaihtelevat kunnasta riippuen. Tyypillisesti jakopäivä on viikon tai kahden välein.

Lähiruokarenkaissa on laaja tuoterepertuaari, joka vaihtelee hieman vuodenaikojen ja renkaassa olevien tuottajien mukaan. Tyypillisesti renkaasta voi ostaa viljatuotteita, juureksia, juustoja, eettisesti kasvatettua lihaa, munia, leipää, jäätelöitä, hunajaa, vihanneksia, marjatuotteita ja ruokaöljyjä. Monet tuotteet ovat luomua, kaikki tuotteet ovat eettisesti lähellä tuotettuja.

Tuotteiden hintataso on hyvinkin kilpailukykyinen kaupan hintojen kanssa. Monet tuotteista ovat edullisempia kuin lähimarketissa. Lähiruokarenkaasta voit ostaa esimerkiksi useita luomujuureksia edullisemmin kuin marketista tavanomaisia. Monia renkaan kautta tarjolla olevia erikoistuotteita ei kaupoista saa lainkaan.

Renkaissa tuotteiden hinnan määrittelevät tuottajat itse. Tällä tavalla voidaan varmistaa tuottajahintojen oikea taso. Järkevä hinnoittelu paitsi varmistaa kelvollisen toimeentulon tuottajille, usein myös poistaa aikataulupaineita esimerkiksi eläintenpidossa. Lähiruokarenkaan kautta tuottaja saa tuotteestaan tukkuliikkeitä paremman hinnan ja kuluttaja saa laadukkaan tuotteen edullisesti.

REKO-mallilla toimivat seuraavat renkaat:

Ahlmanin lähiruokarengas REKO
Akaan lähiruokarengas REKO
Hakametsän lähiruokarengas REKO
Hervannan lähiruokarengas REKO
Hämeenkyrön lähiruokarengas REKO
Ikaalisten lähiruokarengas REKO
Kangasalan lähiruokarengas REKO
Lempäälän lähiruokarengas REKO
Nokian lähiruokarengas REKO
Oriveden lähiruokarengas REKO 
Pirkkalan lähiruokarengas REKO
Ruoveden lähiruokarengas REKO
Tampereen yliopiston REKO-lähiruokarengas
Teiskon lähiruokarengas REKO
Tohlopin lähiruokarengas REKO
Urjalan REKO lähiruokarengas
Valkeakosken lähiruokarengas REKO
Vesilahden lähiruokarengas REKO
Virtain lähiruokarengas REKO
Ylöjärven lähiruokarengas REKO


Klikkaa oman kuntasi rengasta ja liity mukaan!Etsimme useisiin renkaisiin uusia tuottajia, ota rohkeasti yhteyttä!

Antti Tomminen
antti.tomminen@gmail.com
040-7313630
Kommentit

  1. ja koska nämä jakelutapahtumat ovat?

    VastaaPoista
  2. Ellen halua kannattaa yritystä nimeltä Facebook, en voi liittyä lähiruokarenkaaseen. Jotenkin olen näkevinäni tässä ideologista ristiriitaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…