Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle

Polkua Riuttanmäenkadulta. Pähkinäpensaslehto on noustessa polun oikealla puolella puron varressa. 
Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.

Fasiliteetit

Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kiertää vajaan kilometrin mittainen hyväkuntoinen ja helposti kuljettava polku. Alue on erittäin siisti ja roskaton.

Luoteiskulman laituri.


Ruutanajärven vesi on erittäin kirkasta. Järvessä asustavat raitapaidat on helppo nähdä kirkkaasta vedestä.

Kuva nuotiopaikan vieressä sijaitsevalta laiturilta.

Luonto

Ruutanajärven ympärillä on paljon lahopuuta ja kääpiä. Alueelta löytyy monipuolisesti erilaisia sieniä. Järven ranta on osin soistunut ja rahkasammaleen peitossa. Järven läheisyydessä on lehtomaista kangasmetsää. Nyt suojellun alueen lisäksi kaupungilla on suunnitelmissa laajentaa aluetta Metso-ohjelman kautta. Nokian luonto on esittänyt edelleen suurempaa suojelua (kartta ja polut), jolloin mm. Riuttanmäen alue lisättäisiin suojelualueeseen.

Alueella on runsaasti vanhaa metsää ja järeitä kuusia, jylhiä kalliomuodostelmia ja monipuolinen linnusto.

Rannan rahkasammalpäällysteistä suota.

Kelopuissa näkyy paljon terävien nokkien jälkiä.

Tikan hakkaama kuusi.

Kommentit

 1. Moro! Kiitos näistä vinkeistä, aloitettiin järjestyksessä ekasta, Ruutanajärvestä. Nyt siellä oli polttopuita ja kirveskin. Vaan makkarat puuttui...suutarin lapsella ei oo kenkiä :D T: Sirke

  VastaaPoista
 2. Tänään käytiin kiertämässä Ruutanajärvi, aivan upea paikka! Polttopuita oli, samoin kirves. Jäi itseä vain mietityttämään, olisikohan järvessä saanut pulahtaa? Uikkareita saati pyyhkeitä ei ollut mukana mutta poika siellä olisi halunnut pyörähtää laiturilta jossa oli tikkaat. Onko tietoa?

  VastaaPoista
 3. Me ainakin olemme järvessä polskineet. Tietääkseni siellä ei ole minkäänlaista kieltoa.

  VastaaPoista
 4. Onko mahdollisuus talvella mennä? Ja onko tosiaan nuotiopaikka? Kiitos vastauksista jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Tänään käyty kiertämässä järvi ja hyvässä kunnossa oli sekä polku että nuotiopaikka. Puitakin oli riittävästi.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit