Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle

Polkua Riuttanmäenkadulta. Pähkinäpensaslehto on noustessa polun oikealla puolella puron varressa. 
Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.

Fasiliteetit

Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kiertää vajaan kilometrin mittainen hyväkuntoinen ja helposti kuljettava polku. Alue on erittäin siisti ja roskaton.

Luoteiskulman laituri.


Ruutanajärven vesi on erittäin kirkasta. Järvessä asustavat raitapaidat on helppo nähdä kirkkaasta vedestä.

Kuva nuotiopaikan vieressä sijaitsevalta laiturilta.

Luonto

Ruutanajärven ympärillä on paljon lahopuuta ja kääpiä. Alueelta löytyy monipuolisesti erilaisia sieniä. Järven ranta on osin soistunut ja rahkasammaleen peitossa. Järven läheisyydessä on lehtomaista kangasmetsää. Nyt suojellun alueen lisäksi kaupungilla on suunnitelmissa laajentaa aluetta Metso-ohjelman kautta. Nokian luonto on esittänyt edelleen suurempaa suojelua (kartta ja polut), jolloin mm. Riuttanmäen alue lisättäisiin suojelualueeseen.

Alueella on runsaasti vanhaa metsää ja järeitä kuusia, jylhiä kalliomuodostelmia ja monipuolinen linnusto.

Rannan rahkasammalpäällysteistä suota.

Kelopuissa näkyy paljon terävien nokkien jälkiä.

Tikan hakkaama kuusi.

Kommentit

 1. Moro! Kiitos näistä vinkeistä, aloitettiin järjestyksessä ekasta, Ruutanajärvestä. Nyt siellä oli polttopuita ja kirveskin. Vaan makkarat puuttui...suutarin lapsella ei oo kenkiä :D T: Sirke

  VastaaPoista
 2. Tänään käytiin kiertämässä Ruutanajärvi, aivan upea paikka! Polttopuita oli, samoin kirves. Jäi itseä vain mietityttämään, olisikohan järvessä saanut pulahtaa? Uikkareita saati pyyhkeitä ei ollut mukana mutta poika siellä olisi halunnut pyörähtää laiturilta jossa oli tikkaat. Onko tietoa?

  VastaaPoista
 3. Me ainakin olemme järvessä polskineet. Tietääkseni siellä ei ole minkäänlaista kieltoa.

  VastaaPoista
 4. Onko mahdollisuus talvella mennä? Ja onko tosiaan nuotiopaikka? Kiitos vastauksista jo etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Tänään käyty kiertämässä järvi ja hyvässä kunnossa oli sekä polku että nuotiopaikka. Puitakin oli riittävästi.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…