Siirry pääsisältöön

Valtuustosopimuksella pontta päätöksentekoon

11.1.2017 NU:ssa julkaistu mielipidekirjoitukseni
 

Nokialla päätöksentekoa on vaivannut tietynlainen ison linjan puuttuminen ja päätöksissä poukkoileminen. Tämä ei sinänsä ole kenenkään vika, ja sama toimintatapa on voimassa suurimmassa osassa Suomen kuntia.

Valtuustosopimuksella asia voidaan korjata. Käytännössä tämä tarkoittaa valtuustoryhmien välistä sopimusta kehitettävistä asioista, eli eräänlaista valtuustokauden mittaista toimintasuunnitelmaa investointien ja palveluiden järjestämisestä. Pirkkalassa ja Tampereella tämä on onnistuttu toteuttamaan pormestarijärjestelmän avulla, mutta pormestarijärjestelmän sijaan on kysymys kyvystä sitoutua ja suunnitella.

Nokialla merkittäviä kehityskohteita ovat esimerkiksi 850 hehtaarin ECO3-yritysalue ja Pitkäniemen alueen käyttö PSHP:n sairaanhoitotoimintojen siirtyessä Taysin Keskussairaalan kampukselle. Keskustan kehittäminen on kaikkien nokialaisten mielestä tarpeen, mutta resurssit ja keinot eivät tunnu ilman sopimista kohtaavan. Valtuustosopimuksella voidaan myös varmistaa esimerkiksi ennaltaehkäisevien palveluiden taso, kyläkoulujen ylläpitäminen ja kehittäminen, vanhustenhuollon periaatteet sekä oppilashuollon tason säilyttäminen.

Tällä hetkellä paras tulevaisuuteen tähtäävä työkalu on taloussuunnitelma, mutta sen yli kävellään talousarviovaltuustossa joka vuosi. Tulipalojen sammuttaminen vie vuodesta toiseen resurssit kaupungin elinvoiman kannalta merkittäviltä investoinneilta.

Kuluvan valtuustokauden alkaessa neljä vuotta sitten aika ei ollut kypsä valtuustoryhmien väliselle pitkän tähtäimen suunnittelulle. Seuraavan neljän vuoden mittaisen valtuustokauden aikana ei ole kuitenkaan syytä jatkaa päätösten pallottelua, vaan kauden alussa tulisi käyttää aikaa valtuustoryhmien yhteisen linjan löytämiseksi.

Antti Tomminen
Valtuustoryhmän pj
Nokian vihreät

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…