Siirry pääsisältöön

Nokia 80v juhlavaltuusto

Vihreä valtuustoryhmä. Hannu Harjun sijaan paikalla oli varavaltuutettu Katariina Saasstamoinen.

Puheeni juhlavaltuustossa:

Hyvä juhlaväki.

Lähes 150 vuotta sitten Nokianvirran rannalle rakennettiin ensimmäinen puuhiomo. Silloin lohi nousi vapaasti Nokianvirtaa ylös ja kuohuva virta houkutteli matkailijoita paikalle kunnes Melon voimalaitos vuonna 1971 kahlitsi loputkin kuohut ja matkailijat.

Idestamin paikkakunnalle tuoman paperiteollisuuden ja myöhemmin Pólonin Nokialle siirtämän kumiteollisuuden avulla Nokian kaupunki on noussut siihen pisteeseen jossa se on tänään. Siuroon ja Linnavuoreen on muodostunut ihan omanlaisensa upea yhteisö, jonka perusta on lähellä sijaitsevat työpaikat.

Tehtaiden avulla tähän kaupunkiin on rakennettu paljon hyvinvointia, niin paljon että se on myöhemmin houkuttanut jopa Leo Lähteen ja Tuomo Nenosen paikkakunnalle toiselta puolen Suomea kouluttamaan ja hoitamaan paikallisia ihmisiä. Molempien kädenjälki epäilemättä näkyy tänään myös täällä valtuustossa.

Tänä päivänä tilanne on kuitenkin hyvin erilainen kuin ennen. Ei huonompi, mutta erilainen.

Teollisuus ei ole enää yhtä työvoimavaltaista, palveluyritysten määrä on suhteessa suurempi ja yhteiskunta on kehittynyt täysin toisenlaiseksi sekä koulutuksen, asumisen, että terveydenhuollon osalta. Tämä kehitys on meidän omaa aikaansaannostamme.

Suomeen näiden vuosien aikana rakentunut hyvinvointiyhteiskunta on jotain josta voimme olla ylpeitä.

Samalla voimme kaiholla miettiä niitä aikoja, jolloin teollisuus osallistui aivan eri tavalla lähes kaikkeen mitä Nokialla on tapahtunut.

Taloudellinen tilanne koetaan tällä hetkellä haastavaksi, vaikka yhteiskunnassamme samaan aikaan lähes kaikki on paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Laadukas terveydenhuoltomme toimii hienosti, peruskoulutus on edelleen maailman huippuluokkaa ja rikosten määrä on pitkään ollut laskussa. Tämäkin on jotain sellaista, josta meidän on syytä olla ylpeitä suomalaisina ja nokialaisina.Nokian tulevaisuus on meidän käsissämme. Meidän kaikkien nokialaisten, ei vain päättäjien.

Tänään otetaan yksi erittäin tärkeä askel kohti parempaa huomista, kun Kordelinin säätiön avulla turvataan tämän kaupungin tulevaisuutta kulttuurin ja sivistyksen osalta.

Tämän askeleen jälkeen on vielä monta muutakin tärkeätä askelta otettavana jotta voimme jatkossakin elää hyvää elämää hyvässä kaupungissa.

Tulevaisuuden Nokia on yhteisö, jossa tehdään asioita isosti ja yhdessä.
Nokia on kaupunki, jossa kaikkien on mahdollista osallistua ja kuulua joukkoon, ja jossa jokaista kunnioitetaan.

Nokia on kaupunki, joka tuntuu kodilta, ja johon on aina mukava palata.
Tulevaisuuden Nokia tuntuu hyvältä ja lämpimältä.

Tarvitsemme myös uusia Idestameja ja Póloneita, jotka rakentavat meidän taloudellista pohjaamme ja mahdollistavat hyvien palveluiden tuottamisen myös jatkossa. Me emme pysty ennustamaan keitä he ovat, mutta meidän pitää mahdollistaa heidän tulemisensa Nokialle yrittämään, on kysymyksessä sitten perinteisiä teollisuusyrittäjiä, palveluita, uusinta Cleantech-osaamista, hoivaa, pelialan osaajia tai matkailua.
Ihmiset ovat kuitenkin aina se tärkein asia. Kaikki kumpuaa ihmisten osaamisesta ja hyvinvoinnista. Sivistyksestä. Tulevaisuudessa Nokialla ihminen ei ole vain kustannuserä, vaan voimavara. Jokaisesta ihmisestä pidetään huolta ja häneen uskotaan.

Minä haluan, että tulevaisuudessa meillä on Pirkanmaan parhaat ulkoilumaastot ja terveimmät asukkaat. Ja että me olemme niitä jotka uskaltavat säästää ainutlaatuiset luontokohteemme myös meidän lapsille ja lapsenlapsille.

Haluan varmistaa, että jatkossakin jokainen nokialainen lapsi saa laadukasta opetusta, ja että jokainen voi luottaa sote-uudistuksen jälkeenkin siihen, että täältä saa laadukkaita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Hyvä juhlaväki.
Tulevaisuus on meidän käsissämme.

Nokia viettää 20 vuoden päästä 100-vuotisjuhliaan.

Silloin haluan olla mukana ja kertoa, kuinka me kaikki olemme määrätietoisesti rakentaneet tästä kaupungista sellaista, jossa voidaan elää hyvää ja tasapainoista arkea. Kaupunkia, josta puhutaan muualla Suomessa ja maailmalla hyvää, ja jonka jokivarren kauneutta tullaan katsomaan toiselta puolelta maapalloa. Kaupunkia, joka tuntuu hyvältä ja kodilta.

Kiitos.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…