Nuoret mukaan yhteiskuntaan juoksemalla

.Tampereella seurakunta järjestää hienon tapahtuman: 24hjuoksu kerää varoja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Jokaisesta juostusta kilometristä tapahtuman sponsorit maksavat kaksi euroa. Tänä vuonna tavoite on kerätä 20000e. Vapaaehtoisvoimin järjestetyssä tapahtumassa lähes kaikki on kohdallaan: esiintyjät soittavat juoksijoiden ja ohikulkijoiden iloksi musiikkia Laikun lavalla, päivällä on jumppaa ja paljon muutakin ohjelmaa. Juoksijoille on tarjolla mehua, vettä ja banaania. Juoksureitti oli tänä vuonna noin kilometrin mittainen ja kulkee kosken yli ja ympäri hienoissa maisemissa.

Seurakunnalla on yritystä. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy on mitä tärkeintä yhteiskunnallista työtä. Syrjäytynyt nuori voi kymmenien vuosien päästä olla syrjäytynyt muori. Tänä aikana yhteiskunnalle kertyy yli miljoonan euron kulut menetettyinä verotuloina, hoitomaksuina, maksettuina tukina ja palkkoina. Lisäksi syrjäytyneen elämään liittyy usein mielenterveys- ja alkoholiongelmia tai elämä on muuten vain ankeata.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisyn parhaat keinot ovat opiskelu ja työ. Turvaverkot harrastusmaailmassa ja muissa yhteisöissä tekevät korvaamatonta työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi, mutta se ei vielä riitä. Yhteiskunnalta pitää löytyä nykyistä enemmän keinoja auttaa ja tukea. Oman näkemykseni mukaan parasta apua on se, joka tulee varhain. Oman lapseni luokalla ollaan perustamassa luokkatoimikuntaa jonka ajatellaan rakentavan luokan nuorille pitkäaikaisen kaveripohjan ja tukiverkon. Yhteisön jossa nuoren on hyvä olla. Perheneuvoloissa voidaan auttaa perhettä sen ongelmissa jo varhain. Kotipalvelun kautta perheet saavat apua arjessa ja koulutettu työntekijä voi ohjata ongelmatapauksissa eteenpäin oikeaan suuntaan.

Näitä varhaisen avun keinoja pitää pystyä tarjoamaan nykyistä enemmän. Päättäjiltä tarvitaan tahtoa: kunnissa on rahat tiukassa ja rahallisesti järkevienkin panostusten perusteleminen on erittäin vaikeata. Mikäli panostuksia ei tehdä ollaan tulevaisuudessa kuitenkin vielä nykyistä pahemmassa tilanteessa. 

Sinäkin voit auttaa: osallistumismaksu on 10e. Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin klo 18 saakka. Juoksureitillä törmää voit törmätä hyviin ystäviin ja voi vaihtaa kuulumisia tuntemattomien kanssataapertajien kanssa. Yhdessä tekemisen fiilis on mahtava ja tsemppaajia löytyy. Lisätietoja löytyy osoitteesta 24hjuoksu.fi.

Näillä visioilla lähden nyt potemaan juoksemisesta kipeitä jalkojani. 44 juostua kilometriä eivät takuulla vie ennätystenkirjoihin matkan tai nopeuden puolesta, mutta siinäkin oli jo vähän yritystä.

Kommentit

Suositut tekstit