Lähiruuan aika on nyt

Nokian Uutisissa 9.3. julkaistu mielipidekirjoitus vastauksena Riitta Kuismasen kirjoitukseen.


Riitta Kuismanen kirjoitti 4.3. Nokian Uutisissa mm. ruuantuotannosta ja ruuan tuottajahinnoista. Lähiruokaliike ratkaisee monia näistä ongelmista. Täällä Pirkanmaalla erilaisiin lähiruokarenkaisiin kuuluu jo tuhansia jäseniä. Renkaiden kautta kuluttajat pystyvät ostamaan ruokaa suoraan tuottajilta, kokonaan ilman välikäsiä. Näin kaupan katteisiin ja kuljetuksiin menevä osuus jakautuu korkeammaksi tuottajahinnaksi ja alhaisemmaksi kuluttajahinnaksi. Ruuan tuotantotapa on kuluttajalla tiedossa ja tuottaja on maineellaan vastuussa tuotteen laadusta. Kaikki muut voittavat, paitsi välikätenä toimivat suuret kauppaketjut.
Lähiruoka tuo myös turvaa ja toimeentuloa. Suomen huoltosuhteen kannalta on tärkeätä tuottaa ruokaa jatkossakin maamme rajojen sisäpuolella. Maaseudun työpaikkojen suhteen on järkevämpää suosia lähiruokaa ja maksaa laadukkaasta ruuasta suomalaiselle yrittäjälle, kuin ostaa pakastettua ja prosessoitua mysteeriruokaa toiselta puolelta maapalloa. Uusien työpaikkojen kautta saamme lisää verotuloja ja mahdollistamme laadukkaiden tuotteiden viennin myös ulkomaille.

Pientuotannon laajenemisen osalta merkittävin este ei monestikaan ole Kuismasen mainitsemat elintarviketurvallisuussäännökset vaan niiden tulkinta. Eri puolilla maata voidaan tulkita hyvinkin eri tavalla samoja säädöksiä, jolloin useampi tuottaja joutuu ratkaisemaan saman ongelman hieman eri tavalla eri puolilla maata. Elintarviketurvallisuudesta ei tule tinkiä, mutta on hyvä miettiä kuinka pienen riskin esimerkiksi Kuismasen mainitsema muutaman raakamaitolitran myyminen lopulta aiheuttaa.

On tullut selväksi, että ruoka on ravintoaineiden lisäksi tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ruokapolitiikan avulla pystymme luomaan uusia työpaikkoja, vaikuttamaan ihmisten jokapäiväiseen arkeen ja terveyteen. Seuraava askel on tuoda lähiruoka kouluihin ja päiväkoteihin. Lähiruuan ja ruokapolitiikan aika on nyt.

Antti Tomminen
Lähiruoka-aktiivi
Eduskuntavaaliehdokas (vihr)

Kommentit

  1. Excessive clamping CNC machining pressure applied end result in|may find yourself in|can lead to} not solely half defects but in addition failures on the mould and the equipment itself. Fractured hydraulic cylinders, cracked platen and mould plate and crushed mould vents are a number of the} potential damages on the equipment in the long run|the long term} induced by excessive clamping pressure. During injection of the molten plastic, the mould channels are stuffed. The molten plastic in these channels additionally solidifies along with the soften contained in the cavities. After cooling, the excess plastic supplies adhere to the half which must be reduce. Resin manufacturers present particular formulations for a spread of standard move charges.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit