MIELIPIDE: Sähköautojen lataukseen valmistautuminen ei maksa juuri mitään

Sähköautojen lataukseen valmistautuminen ei maksa juuri mitään (NU 12.11.2020)


Isännöitsijä Riku Wendelin sekoittaa omissa 11.11. NU:n sähköautojen lataamiseen liittyvässä jutussa antamissaan kommenteissaan puurot ja vellit. Laki velvoittaa yli neljän asunnon taloyhtiöitä tekemään varauksen sähköautojen latauspisteen rakentamiselle muun pysäköintialueen korjaamisen yhteydessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö on velvoitettu laittamaan tyhjiä putkia tai kaapeleita maahan sähköautojen latauspisteiden rakentamisen helpottamiseksi mikäli piharemontti ylipäätään tehdään. Kustannuksena tämä on muun piharemontin yhteydessä lähinnä naurettava, joten se kannattaa ennakoivasti tehdä joka tapauksessa. Kalliimmaksi tulee lisätä latauspisteitä myöhemmin ilman lain vaatimaa varausta.

Remontin jälkeiset latauspisteiden rakentamiseen liittyvät ratkaisut ovat jo olemassa, ja niitä on moni taloyhtiö hyödyntänytkin. Päätös on kuitenkin taloyhtiön omissa käsissä.

Palveluntarjoajilta löytyy erilaisia Avaimet käteen -vaihtoehtoja, joissa laskutuskin on yksinkertainen ja taloyhtiön hallinnon ulkopuolella. Monissa tapauksissa vanhaa kaapelointia voidaan hyödyntää perustason lataamiseen ilman lisätöitäkin.

Sähköautot lisääntyvät tällä hetkellä radikaalisti ja akkuteknologia kehittyy edelleen. Sähköauto on jo nyt perusliikkumisen energiatehokkain ja edullisin liikkumismuoto uusista pienistä autoista puhuttaessa. Sähköauton ekologinen jalanjälki on tuotantovaiheessa isompi kuin polttomoottoriauton, mutta pienenee tutkimusten mukaan hyvin nopeasti tuotantokustannukset ohitettaessa. Sähköteknisesti latausjärjestelmät vaativat jonkin verran erikoisjärjestelyjä, mutta tekniikka itsessään on hyvin yksinkertaista ja edullista. Vain hieman monimutkaisempaa kuin laissa vaaditut tyhjät putket.

Antti Tomminen (vihr.)
Insinööri, sähköala
  

Kommentit

Suositut tekstit