ENNUSTE: Näin valtuustopaikat jakautuvat Nokialla

Ehdokasmäärät Nokialla on julkistettu. Tai no, oikeastaan puhelinterrorisoin paikallisia muiden puolueiden puhiksia ja aktiiveja kunnes sain vinkin, että luvut löytyvät Nokian Uutisten sivuilta. Koska spekuloiminen on hauskaa, lopputuloksen epävarmuudesta huolimatta, on aika kaivaa vaalimatematiikan oppikirja esiin ja katsoa mistä lähtökohdista vaaleihin Nokialla lähdetään. Lyödään ensin ennuste tiskiin ja katsotaan sitten miten siihen on päästy:

Valtuutetut:

Kokoomus 13 (-1)
SDP 12 (-1)
Vihreät 8 (+2)
Vasemmisto 7 (-2)
Perussuomalaiset 6 (+4)
SKP 2 (-1)
Keskusta 2 (-1)
KD 1

Faktat, ehdokasmäärät ja perustelut löytyvät tästä alta.

Ehdokasmäärä 2012 / 2008 / valtuutetut 08-12 / ehdokasmäärän muutos:

Kokoomus 52 / 61 / 14 / -9
Demarit  54 / 60 / 13 / -6
Vasemmisto 42 / 56 / 9 / -14
Vihreät 40 / 36 / 6 / +4
SKP 32 / 61 / 3 / -29
Keskusta 10 / 11 / 3 / -1
Perussuomalaiset  25 / 9 / 2 / +16
KD 9 / 6 /1 / +3
SIT - / 3 / 0 / -

Kuntavaaleissa oleellisin yksittäinen tekijä nykyisellä vaalijärjestelmällämme on ehdokkaiden määrä. Vaalimenestykseen vaikuttaa lisäksi puolueen kannatus koko maan tasolla, tyyppien aktiivisuus ja näkyvyys, puolueen ajamat asiat sekä vaalikampanjan onnistuminen.

Kuntavaalit ovat ennenkaikkea henkilövaalit. Erityisesti pienessä kunnassa iso osa äänistä tulee sukulaisilta, naapureilta, työ- ja harrastuskavereilta ja muilta tutuilta. Nokialla apua läpimenoon tarvitaan jo vähän muualtakin.

Ehdokasmäärät Nokialla: 

Vihreitä, KD:tä ja Perussuomalaisia lukuunottamatta puolueet ovat menettäneet ehdokkaita Nokialla. Tämä sama ilmiö on toistunut ympäri maata: isot puolueet ovat olleet vaikeuksissa ehdokashankinnan kanssa, Vihreät ovat kasvattaneet hieman ehdokasmääräänsä ja Perussuomalaisten ehdokasmäärä on reilusti edellisiä kuntavaaleja suurempi. Ehdokkaiden kokonaismäärä on pudonnut radikaalisti Nokialla ja Keskustan osalta koko maassa.

Ehdokasmäärän muutokset vaikuttavat paljon voimasuhteiden jakautumiseen Nokialla. Puolueiden väliset erot tulevat tasoittumaan ja pienimmätkin ryhmät pääsevät vaikuttamaan.

Gallupit:

Gallupit ennustavat Perussuomalaisille vaalivoittoa edellisiin kuntavaaleihin nähden. On kuitenkin huomattava, että aikaisempaa suuremmasta ehdokasmäärästä huolimatta kannatus ei ole kuitenkaan eduskuntavaalien tasolla.

Nokialla Kokoomus ja SDP leijailevat omissa sfääreissään, mutta kova kilpailu käydään kärkisijan lisäksi kolmanneksi suurimman puolueen paikasta Vasemmiston ja Vihreiden välillä. Perussuomalaiset saavuttavat molempia puolueita, mutta tuskin pääsevät ohi. Keskustan valtakunnallinen kannatus ei Nokialla näy, koska ehdokasmäärä on aika vaatimaton. Edellisten vaalien kovaan tulokseen, kolmeen valtuutettuun, ei enää Nokialla päästä.

Muut asiat:

Ehdokaslistalta puuttuu monta kovaa nimeä, kirkkaimpana tähtenä äänikuningatar Mervi Veijola VAS ja äänikuningas Mika Ala-Uotila DEO. Vihreiden Minna Järvinenkään ei jatkanut. Suuri määrä ääniä on jaossa ja suuri määrä uusia ehdokkaita on näitä ääniä jahtaamassa.

Perussuomalaiset saavat ehdokasmääräänsä suuremman kannatuksen valtakunnallisen hypen ansiosta.


Huom! Tämä on ennuste, jonka tekemisessä on käytetty yksinkertaisia exceliin lätkittyjä laskukaavoja, valtakunnallisia galluptuloksia ja lisätty sekaan ripaus aitoa mutua. En pistäisi viimeisiä pennosiani likoon tämän ennusteen puolesta.

Antti Tomminen

Kommentit

Suositut tekstit