Koulutusjärjestelmä on uudistettava

Tämänpäiväisessä Aamulehdessä julkaistu kirjoitukseni koulutusjärjestelmän uudistamisesta. Alla teksti vielä kokonaisuudessaan.Koulutusjärjestelmä uudistettava

Suomalaiset ovat aina pärjänneet hyvin erilaisissa koulutusvertailuissa. Pisa-tutkimuksissa suunta on kuitenkin kääntynyt, nuorisotyöttömyysluvut ovat hälyttäviä ja teollisuudella on ongelmia pärjätä kansainvälisessä kilpailussa nousevia markkinoita vastaan. Nuorten syrjäytyminen on iso ongelma.

Osana ratkaisua pitää suomalaista koulutusjärjestelmää uudistaa siten, että keskiössä on kolme asiaa: kansainvälinen huippuosaaminen kaikilla opintoasteilla, ammatillisen koulutuksen uudistaminen vastaamaan kotimaisten yritysten vaatimustasoa ja nuorten tukipalveluiden kehittäminen siten, että mahdollisimman moni nuori saisi valmistumisensa jälkeen töitä tai aitoa tukea työnhakuun ja elämänhallintaan.

Tällä hetkellä koulutamme liikaa ihmisiä jotka osaavat hieman kaikkea, mutta eivät ole valmistuessaan missään kovin hyviä, tai heillä ei ole valmiuksia toimia oman alansa työtehtävissä ilman pidempää perehdytystä. Rima on tällä hetkellä liian alhaalla. Esimerkiksi ammatillisen opetuksen opetussuunnitelmissa halutaan opettaa kaikille opiskelijoille ripaus ihan kaikkia alan taitoja.

Tämä ajattelumalli pitää kääntää päälaelleen ja lähteä kehittämään kunkin opiskelijan vahvuuksia, sekä varmistaa riittävä osaaminen oleellisiin alan perustöihin tai työnteon osaamiseen ylipäätään. Syvempi osaaminen lähtee kehittymään vasta kun on osaamista tehdä perusasiat kunnolla. Kannattaako opettaa laatoitusta tai saumaamista opiskelijalle joka ei erota talttapäämeisseliä ristipäästä?

Ensimmäisen työpaikan saamisen tärkeyttä ei voi nykyään korostaa liikaa. On aika hyödytöntä voivotella sitä, että työpaikkoja ei nyt vain satu olemaan. Sen sijaan pitää varmistaa riittävä osaamistaso, opiskelijoiden valmiudet siirtyä työelämään, ensimmäinen kontakti palkkatyöhön ja estää mahdollisimman monen luisuminen pitkäaikaiseen työttömyyteen. Tällä hetkellä päästämme opiskelijamme liian helpolla emmekä ota itse riittävästi vastuuta nuortemme tulevaisuudesta.

Kommentit

Suositut tekstit