Joukkoliikenteen suurin muutos aikoihin

Mielipide Nokian Uutiset 19.9.2014.


Joukkoliikenteen suurin muutos aikoihin

Antti Kolehmainen ja koko kansan Herkku (SKP) kävivät 12.9. NU:ssa keskustelua uusien linjojen toimivuudesta. Molemmat puhuvat paljon asiaa. Nyt Nokialla tehty joukkoliikenneuudistus lienee suurin sitten linjuriliikenteen alkamisen. Tällaiseen muutokseen liittyy aina isompaa ja pienempää säätöä, oleellista on kuitenkin se, että nyt kehitys on menossa suurin harppauksin oikeaan suuntaan.

Kolehmaisen nostamat vaihdot toimivat erinomaisesti, linjakilvet helpottavat reittien käyttöä ja suorat moottoritievuorot Tampereelle nostavat isolle osalle käyttäjistä bussin ajankäytöllisesti jopa henkilöauton ohi. Uusi parkkipaikka rautatieasemalla palvelee erinomaisesti molempien liikennevälineiden käyttäjiä. SKP:n mainitsema aikataulukirjan linjan 73 virhe pitää sekin ihan paikkansa. Sekavuudesta en kyllä viitsi tehdä Paunun aikatauluhimmeleiden jälkeen mitään ongelmaa, sen verran useasti on päässyt ulkopaikkakuntalaisia opastamaan Edeniin, oikealle puolelle tietä pysäkille, kertomaan tunnin maakuntamatkailuista tai ylipäätään opastamaan aikataulukirjan lukemisessa.

Sisäinenkin liikenne toimii. Esimerkiksi omalla kohdallani Vihola-Kankaantaka työmatka lyheni peräti 15 minuuttia, kun päätepysäkillä odottelu poistui reitiltä. Sisäistä liikennettä paljon käyttävät opiskelijatkin pääsevät bussilla näppärästi aamuisin koulun eteen, osa suoraan ja osa minuutin parin vaihdolla asemalla. Suurimmalla osalla käyttäjistä matka-ajat ovat merkittävästi lyhentyneet ja linjareitit selkiytyneet.

Uusien linjojen ongelmallisimmat paikat löytyvät pohjois-Nokialta. Esimerkiksi kankaantakalaiset eivät nykyisellään pääse yhtä hyvin liikkumaan kuin ennen ja Tesoman suunnalta vaihdot Kalkussa ovat olleet turhan pitkiä. Tähänkin on kuitenkin kehitteillä ratkaisuja esimerkiksi Nokia (Kankaantaka)-Pirkkala-Hatanpää -akselilla kulkevasta linjasta 14. Harvemmin asuttujen seutujen liikenteen kehittäminen taas onnistuu parhaiten kaavoittamalla ja rakentamalla nykyistä tiiviimmin. Riittävä asukaspohja varmistaa kunnolliset joukkoliikennepalvelut.

Oleellista tilanteessa on se, että joukkoliikennesuunnittelijoiden kanssa on nyt ollut erittäin helppo kommunikoida ja puuttua suuressa muutoksessa havaittuihin ongelmiin. Palautetta kysytään, sitä voi antaa oma-aloitteisesti ja ennen kaikkea siihen reagoidaan. Itse en SKP:n joukkoliikenteen kehittämissuunnitelmaaloitteeseen nimeäni pistänyt, koska suurin osa siinä haetuista asioista on jo tehty tai työn alla.

Nykyisten reittien hahmottaminen voi olla alkuun hieman hankalaa. Suosittelen aikataulukirjan lisäksi osoitteesta http://aikataulut.tampere.fi/ löytyvää REPA- reittiopasta, joka näyttää reitit, kertoo lähtöajat ja opastaa vaihdot. Samasta paikasta löytyvät myös aikataulut.

Antti Tomminen
Vihreät


Kommentit

Suositut tekstit