Siuron metsät suojeltava

Siuron metsien suojeluesitys on nostanut ihmiset ihmiset puolustamaan esitystä miwlipidekirjoitustn muodossa. Alla omani, KaarinaDacisin ja Nokian luonnon Timo Lepistön kirjoitukset. Suojeluesitystä puolustavan adressin on allekirjoittanut jo lähes 900 ihmistä.


Oma mielipidekirjoitukseni:

Uhkaako metsiensuojelu metsänomistajan tuloja? 


 Metsänomistaja Erkki Mekkonen on 22.6. NU:ssa huolissaan kirjanpainajan metsilleen aiheuttamista tuhoista. Haluan rauhoittaa Mekkosta ja kertoa, että lähimmät suurehkot kirjanpainajaesiintymät ovat Sastamalassa Karkun ja Mason alueilla. Vuosittain kirjanpainaja aiheuttaa Suomessa noin 2 miljoonan euron tuhot, joka ei lähes 2 miljardin puunmyyntituloihin verrattuna ole kovinkaan merkittävä osuus. Mekkosenkaan tuloissa tämä tuskin aiheuttaa kovin monen kahvipaketillisen kokoista lovea vuosittain. Enemmän olisin huolissani kirjanpainajan pelossa väärään aikaan alehintaan myydystä puusta saadusta heikosta hinnasta. Silloin ainut voittaja on metsäteollisuus, joka toki mielellään ostaa edullista raaka-ainetta.


Kuten Nokian Luonnon Timo Lepistö 20.6. NU:ssa kirjoittaa, kirjanpainajan luontaiset viholliset elävät kuivissa puissa. Vanhoissa metsissä on toki aina kaatuneita kuusia, jotka ensimmäisenä vuotenaan ovat teoriassa hyvä alusta kirjanpainajalle elää ja temmeltää, mutta siellä on myös talousmetsistä puuttuvaa kuivaa puuta luontaisine vihollisineen.


Kirjanpainaja ei viihdy varjossa, vaan esimerkiksi uudistettujen alueiden aurinkoisilla eteläreunoilla ja harvennetuissa valoisissa metsissä. Vanhoissa varjoisissa metsissä ei kirjoja painella.


Suomessa on erittäin vähän jäljellä vanhoja metsiä. Kuudennen sukupuuttoaallon aikaan olen huomattavasti enemmän huolissani moneen kertaan todistetusta monimuotoisuuden katoamisesta, kuin taloudellisesti aika merkityksettömästä kirjanpainajariskistä.


Antti Tomminen (vihr)Kommentit

Suositut tekstit