Siirry pääsisältöön

Valtuustoraportti 4.3.2013

Kaupunginjohtaja Mattilalle myönnettiin ero ja lopetettiin tilapäinen valiokunta, joka perustettiin tutkimaan kaupunginjohtajan luottamusta. Paikalla oli kameraa ja lehdistöä aika paljon, mutta asiat menivät ilman suurempaa tunteilua läpi.

Hyväksyttiin lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta. Lausunto eroaa muiden seutukunnan kuntien lausunnoista siinä, että mikäli isoihin yksiköihin mennään, pitää mennä sitten kunnolla. Nykyisellään 33000 asukkaan Nokia on pystynyt tarjoamaan hyvät perusterveydenhuollon palvelut ja jopa yöpäivystyksen. Lausunnossa korostetaan, että jos tästä isompiin yksiköihin mennään pitää muodostaa isoja 400000-500000 asukkaan asukaspohjaan perustuvia, eli Pirkanmaan maakunnallisia järjestelmiä sosiaalipalveluiden ja terveyspalveluiden osalta.

-Eniten keskustelua herätti lisämäärärahat. Häpesuon kaatopaikka-alueen puhdistustöiden takia tarvitaan liikennevalo-ohjaus yrittäjäkadun päihin. Lisäksi pitää purkaa vanhat rakennukset kaatopaikan päältä. Varsinaisesti näitä asioita vastaan ei oltu, mutta närää herätti se, että ne eivät olleet 3kk sitten hyväksytyssä talousarviossa. Valtuusto kuitenkin päätti kaatopaikan kunnostamisesta vasta talousarviovaltuuston jälkeen, siihen asti kaatopaikan kohtalo oli auki.

Päätettiin hyväksyä lisämääräraha myös terveyskeskuksen yöpäivystyksen ulkoa ostamiseen. Tämä on hyvä asia niin kauan kuin päivystys halutaan Nokialla pitää. Nykyinen järjestelmä onkin kestämätön, koska vakituinen henkilökunta ei ehdi hoitamaan sekä yöpäivystystä että päiväduunia. Lisäksi on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä nimenomaan yöpäivystyksen takia. Lisämääräraha tarvitaan siirtymäkauden takia.

Valmisteluun meni nippu aloitteita, joista Vihreiden aloite teknisen lautakunnan roolin terävöittämisestä yleiskaavoituksen valmistelussa on tärkeä. Muutoksen avulla kaavoitusprosessia saadaan järkevämmäksi. Nykyisellään yleiskaavaa valmistellaan ilman teknistä lautakuntaa ja lautakunta antaa pelkän lausunnon yleiskaavasta, mutta tekninen lautakunta on kuitenkin vastuussa seuraavassa vaiheessa tehtävästä asemakaavasta.

SDP:n aloite kameravalvonnasta keskusta-alueella oli toinen kiinnostava aloite. Tässä käänsin kelkkani perustelujen jälkeen. Ensin olin aika jyrkästi valvonnan lisäämistä ja ylläpitoa vastaan, mutta koin kuitenkin hyötyjen olevan aika suuret rikosten selvittämisen suhteen. Kameroillahan ei kuka tahansa kyttää, vaan niitä katsotaan poliisin toimesta tarvittaessa, eli esimerkiksi rikosta tutkittaessa. Ylläpito hoituisi poliisin toimesta. Asiaa ei kuitenkaan sidottu budjettiin, mikä on tulevassa investointipaineessa hyvä asia.

Tulevaisuuden investoinnit tuovat aika hurjan haasteen kaupungille ja meille päättäjille. Häpesuo, Harjuniityn koulu, vatkaamon remontti ja monet muut pienemmät investoinnit menevät reilusti yli 15 miljoonan vuosirajan. Tiukkaa on tulossa, mutta samalla pitää keksiä järkeviä tapoja kehittää toimintaa kustannustehokkaammaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…