Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Nuijalammin laavu.

Kulku paikalle

Kankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu. 
Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie laavulle on lopulta aika helppo. Käänny ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle ja toisesta oikealle.

Fasiliteetit

Nuijalammin laavu merkitty punaisella, Koukkujärven maja alhaalla oikealla Pikku-Koukkujärven rannalla.

Leveällä laverilla mahtuu nukkumaankin.
Nuijalammin laavulta löytyy nuotiopaikka ja puucee. 

Nuijalammin laavulta alaspäin on yksinkertainen puucee.

Paikalla on ollut aika hyvin polttopuita, mutta autolla liikkuessa kannattaa varata sylillinen puuta mukaan. Laavun takana on polttopuukatos ja tien vieressä pino puuta. Kirvestä tai sahaa ei tällä kertaa näkynyt. 

Nuijalammin laavulle lähtee leveä ja soritettu noin 15m pitkä polku. Matkalla on nousua jo juuria, joten esimerkiksi pyörätuolilla ei laavulle pääse.

Laavulle on helppo päästä vaikka kulkeminen olisi hankalampaakin, mutta esteetön paikka ei missään nimessä ole. Matkaa tieltä laavulle on noin 15 metriä.

Nuijalammin polttopuukatoksessa oli viimeksi niukasti poltettavaa.

Koukkujärvellä fasiliteetit ovat kohdallaan isommallekin ryhmälle, varsinkin talvella kun maja on auki. Parkkipaikkoja on majan pihassa runsaasti, samoin tien varrella olevassa levennyksessä.Ison majan lisäksi pihassa on puusauna ja pikku-Koukkujärven rannalla tikkailla varustettu laituri. Saunan vieressä on nuotiopaikka, jota saa käyttää ainoastaan talvella. Nuotiopaikan vieressä on jopa huippumoderni painonnostotanko ;)

Talvella Koukun maja toimii latujen risteyskohtana. Paikalta pääseen mm. Kankaantaakse, Porintien ja Alisen suuntaan sekä Julkujärvelle. Useana vuonna Kankaantaan Kisa on toteuttanut maksullisen tekolumiladun. Latu on tehty pääsääntöisesti talkoilla edellisenä talvena tykitetystä ja varastoidusta lumesta.

Koukun maja toimii latujen risteyskohtana.
Koukulta lähtee leveitä latupohjia ja helppokulkuisia leveitä polkuja.


Pikku-Koukkujärven laituri.


Luonto


Koukkujärven pohjois- ja länsipuolella on yksityinen suojelualue. Koukkujärventien länsipuolella on paljon suorantaisia pieniä järviä ja runsas linnusto, joita suojellaan yhteensä seitsemän erilaisen suojelualueen avulla. Latupohja kulkee majan lähellä osin suojelualueiden läpi, eikä siltä mielellään tule pesimäaikaan poiketa. Koukkujärven ympäri kiertää lyhyt polku, jonka voi vaikka päiväretkenä kiertää.

Nuijalammin laavun alapuolella on komea kivikko.
Alueen järvillä on runsas linnusto. Kaakkurikanta on taantunut, joten sille pitää jättää pesimärauha!

Kommentit

  1. Nuijalammin laavulle kävelty tänään, upea paikka! Puuceetä tosin emme löytäneet, mahtaako olla kadonnut kokonaan vai onko näkö pettänyt...

    VastaaPoista
  2. KAppas, tämä viesti oli eksynyt spämmiin. WC on siellä kyllä, oli vielä pari viikkoa sitten. Se on hieman piilossa. Jos istut laavussa naama ulospäin, niin WC on oikealle etuviistoon polkua alas noin 20 metriä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…