Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet: Osa 5 - Kivikesku

Viidennessä luontokohteiden osassa vierailemme Kivikeskulla. Kivikesku on Koukkujärventien länsipuolen  37ha suojelualueen suurehko järvi, jonka äärelle täytyy jo hieman tallustella.

Kulku paikalle

Paikoituspaikoille on helppo päästä. Koukkujärventie 506 kohdalla olevaa metsäautotietä pääsee lähes järven eteläpäähän ja Koukkujärventie 520 kohdalla olevalta pieneltä parkkipaikalta Pikku-Kivikeskun kautta eteläiselle nuotiopaikalle. Kartta ei ole pahitteeksi, muodossa tai toisessa.

Fasiliteetit

Kivikeskulla on peräti kaksi nuotiopaikkaa. Toinen on aika lähellä järven eteläpäätä ja toinen taas lähempänä pohjoispäätä. Molemmilla nuotiopaikoilla on ollut polttopuita, muttei kirvestä tai sahaa. Nuotiopaikat on kasattu kivistä. Polut ovat helppokulkuisia.

Kivikeskun eteläisempi nuotiopaikka.

Luonto

Kivikeskun ympärys on suojeltu. Osa rannoista on vetistä suota, osa kestää hyvin kulkea ja osittain rannat ovat kivikkoisia. Alueella on paljon suota ja muutama märkärantainen lampi. Järvi on saanut nimensä keskellä järveä sijaitsevasta suurehkosta siirtolohkareesta.


Kivikesku kuvattuna eteläpäästä.
Kivikeskun rannat ovat osin suopohjaisia.Pitäähän Kivikeskussa kiviä olla! Järvi on saanut nimensä keskellä olevasta siirtolohkareesta.
Kivikesku on yksi monista alueen rauhaisasta lintujärvestä. Järviryhmä muodostaa merkittävän kokonasisuuden linnuston kannalta.

Pohjoispäähän johtavan polun varrella on kaksi pienempää kaunista lampea.

Kommentit

  1. Hieno paikka, nuotiolla paistettu lohta ja makkaraa ja rämmitty syyspimeällä otsalamppujen valossa polkuja pitkin autolle. Suosittelen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…