Nokian upeat luontokohteet: Osa 5 - Kivikesku

Viidennessä luontokohteiden osassa vierailemme Kivikeskulla. Kivikesku on Koukkujärventien länsipuolen  37ha suojelualueen suurehko järvi, jonka äärelle täytyy jo hieman tallustella.

Kulku paikalle

Paikoituspaikoille on helppo päästä. Koukkujärventie 506 kohdalla olevaa metsäautotietä pääsee lähes järven eteläpäähän ja Koukkujärventie 520 kohdalla olevalta pieneltä parkkipaikalta Pikku-Kivikeskun kautta eteläiselle nuotiopaikalle. Kartta ei ole pahitteeksi, muodossa tai toisessa.

Fasiliteetit

Kivikeskulla on peräti kaksi nuotiopaikkaa. Toinen on aika lähellä järven eteläpäätä ja toinen taas lähempänä pohjoispäätä. Molemmilla nuotiopaikoilla on ollut polttopuita, muttei kirvestä tai sahaa. Nuotiopaikat on kasattu kivistä. Polut ovat helppokulkuisia.

Kivikeskun eteläisempi nuotiopaikka.

Luonto

Kivikeskun ympärys on suojeltu. Osa rannoista on vetistä suota, osa kestää hyvin kulkea ja osittain rannat ovat kivikkoisia. Alueella on paljon suota ja muutama märkärantainen lampi. Järvi on saanut nimensä keskellä järveä sijaitsevasta suurehkosta siirtolohkareesta.


Kivikesku kuvattuna eteläpäästä.
Kivikeskun rannat ovat osin suopohjaisia.



Pitäähän Kivikeskussa kiviä olla! Järvi on saanut nimensä keskellä olevasta siirtolohkareesta.
Kivikesku on yksi monista alueen rauhaisasta lintujärvestä. Järviryhmä muodostaa merkittävän kokonasisuuden linnuston kannalta.

Pohjoispäähän johtavan polun varrella on kaksi pienempää kaunista lampea.

Kommentit

  1. Hieno paikka, nuotiolla paistettu lohta ja makkaraa ja rämmitty syyspimeällä otsalamppujen valossa polkuja pitkin autolle. Suosittelen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit