Siirry pääsisältöön

Seutukunnatkin hyötyvät tunnelista

Aamulehdessä 26.4. julkaistu mielipidekirjoitukseni muokkaamattomana.

Eero Karjaluoto tuo (AL 20.4.) esiin valtion roolin tunnelihankkeessa. Tamperelaisen päätöksenteon kestosuosikit rantaväylän tunneli ja pikaratikka puhuttavat oikeutetusti kotikaupungissaan, mutta lähes huomiotta on jäänyt hankkeiden merkitys Tampereen seutukunnan muille kunnille. Yhteensä rakennushankkeiden on laskettu tuovat alueelle 21000 henkilötyövuotta. Molemmat hankkeet ovat nykymuodoissaan valtion tukemia, joka ei ole nykyään mikään itsestäänselvyys.
Tampereen lisäksi investoinnit vaikuttavat vahvasti koko kaupunkiseutuun: rakennusaikaiset henkilötyövuodet eivät keskity vain Tampereelle, vaan projektit työllistävät yrityksiä ja ihmisiä myös muissa alueen kunnissa. Kunnallis- ja yhteisöverotuloja seutukuntien rahasäiliöihin kertyy miljoonia euroja. Näitä rahoja ei ilman valtion tukemia hankkeita saada ylimääräisenä Pirkanmaalle.

Pidempiaikaisena ja paljon merkityksellisempänä vaikutuksena seutukunta pysyy yrityksille houkuttelevana jatkossakin, kuntien verotulot kasvavat ja työpaikkojen määrä kasvaa. Yksittäiselle ihmiselle vaikutukset näkyvät joka ikinen päivä: ratikan ja tunnelin myötä autoilla tehtävät työmatkat sujuvat joutuisasti varsinkin Tampereen länsipuolelta ja liikkuminen Tampereen sisällä helpottuu. Autoja ja busseja liikkuisi tiellä suhteellisesti nykyistä vähemmän. Kiinteistöjen arvo koko alueella tulee nousemaan, samalla nousevat myös kiinteistöverotulot. Yksityisihmisiäkään tuskin haittaa heidän kiinteistöjensä ja asuntojensa arvonnousu.

Nopeasti kasvavan Tampereen kaupunkiseudun pitää pysyä kehityksessä mukana ja mieluusti muiden kaupunkiseutujen edellä.

Antti Tomminen
Nokia


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…