Seutukunnatkin hyötyvät tunnelista

Aamulehdessä 26.4. julkaistu mielipidekirjoitukseni muokkaamattomana.

Eero Karjaluoto tuo (AL 20.4.) esiin valtion roolin tunnelihankkeessa. Tamperelaisen päätöksenteon kestosuosikit rantaväylän tunneli ja pikaratikka puhuttavat oikeutetusti kotikaupungissaan, mutta lähes huomiotta on jäänyt hankkeiden merkitys Tampereen seutukunnan muille kunnille. Yhteensä rakennushankkeiden on laskettu tuovat alueelle 21000 henkilötyövuotta. Molemmat hankkeet ovat nykymuodoissaan valtion tukemia, joka ei ole nykyään mikään itsestäänselvyys.
Tampereen lisäksi investoinnit vaikuttavat vahvasti koko kaupunkiseutuun: rakennusaikaiset henkilötyövuodet eivät keskity vain Tampereelle, vaan projektit työllistävät yrityksiä ja ihmisiä myös muissa alueen kunnissa. Kunnallis- ja yhteisöverotuloja seutukuntien rahasäiliöihin kertyy miljoonia euroja. Näitä rahoja ei ilman valtion tukemia hankkeita saada ylimääräisenä Pirkanmaalle.

Pidempiaikaisena ja paljon merkityksellisempänä vaikutuksena seutukunta pysyy yrityksille houkuttelevana jatkossakin, kuntien verotulot kasvavat ja työpaikkojen määrä kasvaa. Yksittäiselle ihmiselle vaikutukset näkyvät joka ikinen päivä: ratikan ja tunnelin myötä autoilla tehtävät työmatkat sujuvat joutuisasti varsinkin Tampereen länsipuolelta ja liikkuminen Tampereen sisällä helpottuu. Autoja ja busseja liikkuisi tiellä suhteellisesti nykyistä vähemmän. Kiinteistöjen arvo koko alueella tulee nousemaan, samalla nousevat myös kiinteistöverotulot. Yksityisihmisiäkään tuskin haittaa heidän kiinteistöjensä ja asuntojensa arvonnousu.

Nopeasti kasvavan Tampereen kaupunkiseudun pitää pysyä kehityksessä mukana ja mieluusti muiden kaupunkiseutujen edellä.

Antti Tomminen
Nokia


Kommentit

Suositut tekstit