Siirry pääsisältöön

Nuoria ei saa laittaa pakko-opiskelemaan!

SuomiAreenalla Porissa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaisi pakottaa nuoret opiskelemaan sellaisiakin aloja joita he eivät halua. Asiasta uutisoi mm. MTV3. Luukkaisen nostamat ongelmat ovat tosia: tietyille aloille ei riitä työvoimaa, nuorisotyöttömyys on Suomessakin jo korkealla ja mahdollisuudet lisätyövoiman löytämiseksi ole muutenkaan kovin suuret.

Pakkokoulutus ei kuitenkaan ole ratkaisu, me emme halua lisää huonosti työssään viihtyviä ihmisiä ja pahoinvointia.

Luukkainen nostaa itse esille pakkokouluttamisen ongelmat ja ehdottaa "kannustamista" jonkinlaisen työhön sidotun sosiaaliturvan avulla. Sosiaaliturvan ja opintotuen uudistus pitää kuitenkin tehdä sellaiseksi, että se aidosti paitsi kannustaa opiskelemaan, myös käymään töissä nykyisessä pätkätöiden täyttämässä maailmassa. Sopivalla tavalla tehty uudistus mahdollistaa myös yrittämisen aikaisempaa huomattavasti joustavammin. Kutsuvat tätä perustuloksi.

Pakkokoulutuksen sijaan pitäisi panostaa oppilaanohjaukseen, jotta mahdollisimman 
moni päätyisi itselleen sopivalle alalle.

Myös opiskeltavan alan vaihtamisen tulisi olla riittävän joustavaa. Tällä tavalla saadaan vähennettyä opintojen keskeyttämisten määrää, nuorilla valmistuneilla olisi kovempi osaaminen omalta alaltaan ja työmotivaatio olisi takuulla nykyistä korkeampi.

Nuoret jäävät kotiin makaamaan monesta syystä. Motivaatiota opiskeluun ja työssäkäyntiin ei kuitenkaan löydetä pakolla, vaan nuorille pitää saada sytytettyä syy opiskella ja oppia uutta. Vinkkejä kannattaisi kysyä myös nuorilta itseltään ja hyödyntää olemassa olevaa tutkimustietoa. Koulutusjärjestelmällämme on mahdollisuus kehittyä ja pysyä maailman kärkikastissa jatkossakin, mutta se vaatii uskallusta ja perusteellisia muutoksia.

Emme voi liikkua taaksepäin ja kouluttaa huippuosaajien sijaan perinteisille aloille osaamatonta työvoimaa vain, koska omasta maasta ei löydy tekijöitä.

Nyky-yhteiskunta on kehittymässä entistä kansainvälisempään suuntaan. Ei ole väärin kouluttaa osaavia suomalaisia työskentelemään myös maailman muissa kolkissa ja päästää sieltä motivoituneita ihmisiä töihin Suomeen. Ei ole väärin panostaa tulevaisuuden aloihin, kuten peliteollisuuteen, palveluihin ja uusiutuvan energian tuotantolaitteisiin sekä siihen liittyvään osaamiseen. Ei ole väärin kouluttaa nuoria siten, että he pystyvät yrittäjämäiseen työskentelyyn ja osaavat toimia laajasti oman alansa erilaisissa tehtävissä.

Meidän pitää hyväksyä se tosiasia, että suomalaisilla nuorilla on laajat verkostot, uudet työtavat ja välineet, huippuluokan kielitaito ja heidän tiedonhankintakykynsä on aivan eri luokkaa kuin aikaisemmilla ikäluokilla. Ei näitä nuoria voi kouluttaa bussikuskeiksi ja siivoojiksi samaa määrää kuin 20 vuotta sitten!

Opettajana minua hirvittää ajatus opettaa pakotetuille opiskelijoille. Ihmisenä minua kylmää ajatus vaatia vastikkeellista sosiaaliturvaa kannustamisen sijaan. Entisenä erotuomarina haluaisin ennakoida ja rauhoittaa peliä ennen kuin tapahtuu mitään vaarallista.

Antti TomminenKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…