Nuoria ei saa laittaa pakko-opiskelemaan!

SuomiAreenalla Porissa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haluaisi pakottaa nuoret opiskelemaan sellaisiakin aloja joita he eivät halua. Asiasta uutisoi mm. MTV3. Luukkaisen nostamat ongelmat ovat tosia: tietyille aloille ei riitä työvoimaa, nuorisotyöttömyys on Suomessakin jo korkealla ja mahdollisuudet lisätyövoiman löytämiseksi ole muutenkaan kovin suuret.

Pakkokoulutus ei kuitenkaan ole ratkaisu, me emme halua lisää huonosti työssään viihtyviä ihmisiä ja pahoinvointia.

Luukkainen nostaa itse esille pakkokouluttamisen ongelmat ja ehdottaa "kannustamista" jonkinlaisen työhön sidotun sosiaaliturvan avulla. Sosiaaliturvan ja opintotuen uudistus pitää kuitenkin tehdä sellaiseksi, että se aidosti paitsi kannustaa opiskelemaan, myös käymään töissä nykyisessä pätkätöiden täyttämässä maailmassa. Sopivalla tavalla tehty uudistus mahdollistaa myös yrittämisen aikaisempaa huomattavasti joustavammin. Kutsuvat tätä perustuloksi.

Pakkokoulutuksen sijaan pitäisi panostaa oppilaanohjaukseen, jotta mahdollisimman 
moni päätyisi itselleen sopivalle alalle.

Myös opiskeltavan alan vaihtamisen tulisi olla riittävän joustavaa. Tällä tavalla saadaan vähennettyä opintojen keskeyttämisten määrää, nuorilla valmistuneilla olisi kovempi osaaminen omalta alaltaan ja työmotivaatio olisi takuulla nykyistä korkeampi.

Nuoret jäävät kotiin makaamaan monesta syystä. Motivaatiota opiskeluun ja työssäkäyntiin ei kuitenkaan löydetä pakolla, vaan nuorille pitää saada sytytettyä syy opiskella ja oppia uutta. Vinkkejä kannattaisi kysyä myös nuorilta itseltään ja hyödyntää olemassa olevaa tutkimustietoa. Koulutusjärjestelmällämme on mahdollisuus kehittyä ja pysyä maailman kärkikastissa jatkossakin, mutta se vaatii uskallusta ja perusteellisia muutoksia.

Emme voi liikkua taaksepäin ja kouluttaa huippuosaajien sijaan perinteisille aloille osaamatonta työvoimaa vain, koska omasta maasta ei löydy tekijöitä.

Nyky-yhteiskunta on kehittymässä entistä kansainvälisempään suuntaan. Ei ole väärin kouluttaa osaavia suomalaisia työskentelemään myös maailman muissa kolkissa ja päästää sieltä motivoituneita ihmisiä töihin Suomeen. Ei ole väärin panostaa tulevaisuuden aloihin, kuten peliteollisuuteen, palveluihin ja uusiutuvan energian tuotantolaitteisiin sekä siihen liittyvään osaamiseen. Ei ole väärin kouluttaa nuoria siten, että he pystyvät yrittäjämäiseen työskentelyyn ja osaavat toimia laajasti oman alansa erilaisissa tehtävissä.

Meidän pitää hyväksyä se tosiasia, että suomalaisilla nuorilla on laajat verkostot, uudet työtavat ja välineet, huippuluokan kielitaito ja heidän tiedonhankintakykynsä on aivan eri luokkaa kuin aikaisemmilla ikäluokilla. Ei näitä nuoria voi kouluttaa bussikuskeiksi ja siivoojiksi samaa määrää kuin 20 vuotta sitten!

Opettajana minua hirvittää ajatus opettaa pakotetuille opiskelijoille. Ihmisenä minua kylmää ajatus vaatia vastikkeellista sosiaaliturvaa kannustamisen sijaan. Entisenä erotuomarina haluaisin ennakoida ja rauhoittaa peliä ennen kuin tapahtuu mitään vaarallista.

Antti TomminenKommentit

Suositut tekstit