Siirry pääsisältöön

Koulutusjärjestelmä on uudistettava

Tämänpäiväisessä Aamulehdessä julkaistu kirjoitukseni koulutusjärjestelmän uudistamisesta. Alla teksti vielä kokonaisuudessaan.Koulutusjärjestelmä uudistettava

Suomalaiset ovat aina pärjänneet hyvin erilaisissa koulutusvertailuissa. Pisa-tutkimuksissa suunta on kuitenkin kääntynyt, nuorisotyöttömyysluvut ovat hälyttäviä ja teollisuudella on ongelmia pärjätä kansainvälisessä kilpailussa nousevia markkinoita vastaan. Nuorten syrjäytyminen on iso ongelma.

Osana ratkaisua pitää suomalaista koulutusjärjestelmää uudistaa siten, että keskiössä on kolme asiaa: kansainvälinen huippuosaaminen kaikilla opintoasteilla, ammatillisen koulutuksen uudistaminen vastaamaan kotimaisten yritysten vaatimustasoa ja nuorten tukipalveluiden kehittäminen siten, että mahdollisimman moni nuori saisi valmistumisensa jälkeen töitä tai aitoa tukea työnhakuun ja elämänhallintaan.

Tällä hetkellä koulutamme liikaa ihmisiä jotka osaavat hieman kaikkea, mutta eivät ole valmistuessaan missään kovin hyviä, tai heillä ei ole valmiuksia toimia oman alansa työtehtävissä ilman pidempää perehdytystä. Rima on tällä hetkellä liian alhaalla. Esimerkiksi ammatillisen opetuksen opetussuunnitelmissa halutaan opettaa kaikille opiskelijoille ripaus ihan kaikkia alan taitoja.

Tämä ajattelumalli pitää kääntää päälaelleen ja lähteä kehittämään kunkin opiskelijan vahvuuksia, sekä varmistaa riittävä osaaminen oleellisiin alan perustöihin tai työnteon osaamiseen ylipäätään. Syvempi osaaminen lähtee kehittymään vasta kun on osaamista tehdä perusasiat kunnolla. Kannattaako opettaa laatoitusta tai saumaamista opiskelijalle joka ei erota talttapäämeisseliä ristipäästä?

Ensimmäisen työpaikan saamisen tärkeyttä ei voi nykyään korostaa liikaa. On aika hyödytöntä voivotella sitä, että työpaikkoja ei nyt vain satu olemaan. Sen sijaan pitää varmistaa riittävä osaamistaso, opiskelijoiden valmiudet siirtyä työelämään, ensimmäinen kontakti palkkatyöhön ja estää mahdollisimman monen luisuminen pitkäaikaiseen työttömyyteen. Tällä hetkellä päästämme opiskelijamme liian helpolla emmekä ota itse riittävästi vastuuta nuortemme tulevaisuudesta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…