Tilanneraportti: Harjuniityn liikuntahalli ja Kankaantaan päiväkoti


Kaupunginhallitus on 11.8. kokouksessaan käsitellyt useampaa kuntalaisia vahvasti koskettavaa asiaa.

Vaalit ja nettiäänestys:

Vaaleista päätettiin antaa lausunto, jonka mukaan kuntavaalit siirrettäisiin keväälle. Jos lausunnon kanta menee läpi, tarkoittaisi se nykyisen kunnallisvaalikauden pidentymistä vuoden 2017 keväälle. Tällä tavalla kulloinkin valittu uusi valtuusto pääsisi vaikuttamaan seuraavan vuoden budjettiin, toisin kuin nyt. Samalla se tarkoittaisi sitä, että eduskunta- ja kuntavaalit vuorottelisivat kahden vuoden välein.

Lisäksi lausuttiin oikeusministeriölle nettiäänestyksestä. Ajatuksena on sähköisen asioinnin keinoin (pankkitunnukset) päästä äänestämään esimerkiksi neuvoa-antavissa kuntalaisäänestyksissä. Tämä on mielestäni erittäin kaivattu lähidemokratian ja vaikuttamisen muoto ja se sai kannatusta myös kaupunginhallitukselta.

Nokian keskustan kehittäminen:

KH päätti myös esittää valtuustolle lisämäärärahan myöntämistä Nokian keskustan kehittämiseen liittyvään arkkitehtikilpailuun. Tämä on tärkeä askel, koska otona sisäisesti tehtävät kehitystoimet eivät tahdo olla riittävän rohkeita, eikä ihminen oikein tahdo kyseenalaistaa omia aikaisempia toimiaan. Itse olen korostanut joukkoliikenteen, elinkeinoelämän, pyöräilyn ja kävelyn vahvaa huomioimista jo arkkitehtikilpailun määrittelyvaiheessa. Tällä päästään pitkällä aikavälillä vielä hyviin ratkaisuihin ja toimenpiteisiin!

Kankaantaan päiväkoti:

Kankaantaan päiväkodin korvaavan Vihnuksen päiväkodin suunnittelurahaa esitetään poistetavaksi tältä vuodelta. Tämä on puhtaasti kuntalain määräämä tekninen asia. Rahaa ei ehditä käyttämään tänä vuonna, koska uuden päiväkodin rakentamisen osalta on liikaa avoimia kysymyksiä. Laki määrää, että valtuuston pitää tällöin poistaa määräraha vaikka se tultaisiinkin käyttämään seuraavana vuonna. Tärkein näistä avoimista kysymyksistä on Nokian lapsimäärä tulevina vuosina, toinen on paikka. Ilman paikkaa on aika hankala suunnitella rakennusta. Paikan suhteen halutaan vielä pitää nykyistä tonttia yhtenä vaihtoehtona, jos sille vain pystytään tarpeeksi iso päiväkoti rakentamaan.

Lapsimääräennuste on tässä oleellinen asia, koska nykyiselle tontille ei kuusisarjaista isompaa päiväkotia mahdu. Kahden pienen rakentaminen on taloudellisesti kallista ja syö taas rahat joltakin muulta tärkeältä investoinnilta. Rakentamiseen varattua rahaa ei poisteta luvatuilta vuosilta, eli ei ole syytä huolestua. Päiväkoti alueelle tullaan varmasti saamaan, tässä halutaan nyt vain varmistaa rahojen järkevä käyttö ja paras mahdollinen päiväkodin sijainti.

Harjuniityn urheiluhalli:

Päiväkodin jälkeen eniten huomiota saanut asia on Harjuniityn yhtenäiskoulun liikuntahalli. Erilaisia päätösvaihtoehtoja ovat olleet:

Vaihtoehto 2:

Salibandyn vaatimukset täyttävä täysikokoinen halli SM-sarjatason katsomotiloilla (800 ihmistä) ja budotiloilla. Hintalappu tälle vaihtoehdolle on peräti 6,6 miljoonaa.

Vaihtoehto 1:

Tässä vaihtoehdossa täysikokoiseen saliin rakennettaisiin lähinnä koulun käyttöä varten 300 hengen katsomo ja näyttämö. Tämä ei täyttäisi minkään nokialaisittain merkittävän pääsarjalajin vaatimuksia. Tässä vaihtoehdossa ei myöskään ole budotiloja. Katsomosta olisi iloa lähinnä muutaman kerran vuodessa koulun kokoontumisissa. Hintalappu 3,8 miljoonaa.

Vaihtoehto 1-:

Riisuttu vaihtoehto taas sisältäisi täysikokoisen kentän harjoittelukäyttöön ja täyttäisi komeasti junioreiden ja alasarjajoukkueiden harjoittelu- ja ottelutarpeet. Tässä ei ollut budotiloja eikä katsomoa. Hintalappu 3 miljoonaa.

Vaihtoehto 1--:

Hieman hullunkurisesti kahdella miinusmerkillä nimetty vaihtoehto tarjoaa paljon enemmän kuin kaksi aikaisempaa vaihtoehtoa. Aikoinaan heti hankkeen vaihtoehtojen tultua ilmi, pyysin ensimmäisen kerran uutta vaihtoehtoa tutkittavaksi. Tässäkin vaihtoehdossa koululla olisi täysikokoinen kenttä, mutta ilman isoa kallista katsomoa vain pääsarjajoukkueita varten. Budotilat rakennettaisiin, jotta päästään eroon kalliista ja huonokuntoisista vuokratiloista. Tässä oli taustalla se realismi, että esitetty katsomollinen halli ei tule koskaan menemään nykyisessä taloustilanteessa läpi. Parempi siis ottaa vähästä rahasta kaikki mahdollinen ilo irti ja palvella harrastajia sitäkin paremmin.

Viimein tämä vaihtoehto saatiin mukaan. Tämä turvaa lasten harrastamisen ja pelaamisen mahdollisuuksia, tuo uuden täysikokoisen salibandykentän Nokialle ja parantaa budolajien harrastusmahdollisuuksia monta pykälää. Lisäksi halliin varattaisiin istumatilaa noin 50-100 katsojalle (vanhemmille, pelaajille, kannattajille). Tämä palvelee ainakin 95% harrastajista ilman katsomoakin. Hintalappu on kuitenkin "vain" 3,4-3,5 miljoonaa. Tätä vaihtoehtoa kaupunginhallitus nyt esitti valtuustolle. Valtuusto tekee päätöksen asiasta kahden viikon päästä.

Vaikka tällä tavalla kallis katsomotila jääkin toistaiseksi saamatta, ei hätä ole suuri. Valtuustoryhmien kesken on suhteellisen vahva yhteisymmärrys siitä, että keskuskentän ympäristön urheilumahdollisuuksia tullaan kehittämään seuraavaksi. Tätä työtä on suunniteltu tehtävän yhteistyössä urheiluseurojen kanssa, neuvotellen, sitoutuen ja suunnitellen. Tämä työ ja siihen liittyvät investoinnit jäävät takuulla haaveeksi, jos nyt pistetään kolme miljoonaa euroa isoon katsomoon. 

Kaupungin ei kuitenkaan tule päätyä ylikalliiden ja kannattamattomien hallihankkeiden maksumieheksi, kuten monessa kunnassa on käynyt. Liikuntamahdollisuuksia pitää kehittää siten, että ne ovat taloudellisesti järkeviä ja palvelevat kuntalaisia monella tavalla. Tämän asian ympärillä riittää vielä paljon työtä, mutta nyt on otettu aimo askel oikeaan suuntaan.

Yhteenvetoa:

Liikuntaihmisenä olen erittäin tyytyväinen nyt tehtyyn päätökseen, koska tämä mahdollistaa urheilutoiminnan paremman kehittämisen myös tulevaisuudessa. Pääsarjatoiminta on tärkeätä, mutta vielä tärkeämpää on tuhansien harrastajien ja junioreiden harrastusmahdollisuuksien parantaminen.

Kankaantaan päiväkodin osalta koko projektiin liittyvä tiedotus on ollut vähintäänkin sekavaa, kiire on ollut turhan kova ja asiasta on ollut ihan liikaa väärää tietoa ja huhuja liikkeellä. Kaikilla tahoilla on kuitenkin ollut päämääränä lasten saaminen pois nykyisistä tiloista ja järkevän tilapäisratkaisun aikaansaaminen. Toivottavasti tämä teknisluontoinen määrärahan poisto ei nyt vuorostaan aiheuta tarpeetonta tunnemyrskyä.

Kaupungilta tulee näihin asioihin liittyen vielä virallista tiedonantoa ja varmasti lisää tietoa näihin minun pikaisesti kirjoittamiini. Isot asiat kehittyvät ja elävät prosessin aikana monta kertaa, pääasia on paras mahdollinen lopputulos suhteessa käytettävissä oleviin resursseihin.

Kommentit

  1. Äiti Kankaantakaa28. elokuuta 2014 klo 22.10

    Kankaantakalaisena olemme jo luovuttaneet päiväkodin saamisen suhteen. Monet uskovat, että päiväkoti rakennetaan kauas nykyisestä sijainnista, kaupungin suunta lienee johonkin Kalkkuun/Välimaalle päin. Tämä sijainti on monelle nykyiselle päiväkodin kävijälle niin kaukainen, että lähemmät päiväkodit, kuten Myllyhaka tai Pajakatu täyttynevät hakijoista.

    Bussien reittimuutosten myötä myös keskustan suunnalla tai yleensä bussireitin varrella sijaitsevat päiväkodit tulevat houkuttelevammaksi.

    VastaaPoista
  2. Ei suinkaan kannata luovuttaa. Määrärahat päiväkodille ovat edelleen paikallaan ja Kankaantaan alueelle tarvitaan joka tapauksessa päiväkoti. Tällä hetkellä kysymys on siitä, tarvitaanko iso tontti vai riittääkö nykyinen. Jos tämänhetkisen tilanteen mukaan lapset saadaan sijoitettua yhteen väistötilaan, niin tilanne näyttää itseasiassa kohtuullisen hyvältä tuon nykyisen tontin kannalta. Mutta odotellaan nyt ensin selvitys lapsimäärän kehityksestä alueella, siksihän tuota suunnittelutyötäkään ei saatu tänä vuonna aloitettua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit