Siirry pääsisältöön

Tekemisen puute

Kolumni julkaistu Nokian Uutisissa 19.11.

Tekemisen puute

Me suomalaiset röyhistämme rintaamme, kun kyse on koulutuksesta. Olemme hanakoita ylpeilemään Pisa-tuloksillamme ja tasa-arvoisella maksuttomalla koulutuksellamme. Jaksamme uskoa ammatilliseen osaamiseemme perustasolta huipulle asti.

Ylpeytemme aiheet alkavat kuitenkin rapistua. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pisa-tuloksemme ovat lähteneet alamäkeen, vientiyrityksemme taistelevat paikastaan maailmalla, maksutonta koulutusta varjostavat yhä suuremmat uhkakuvat ja perusteollisuuskin tuntuu karkaavan enenevissä määrin ulkomaille.

Olemme tuudittautuneet suomalaisen koulutuksen hyvään tasoon, mutta valitettavasti opetusmenetelmämme ja tavoitteemme ovat - ainakin osittain - jääneet polkemaan paikoilleen. Peruskoulumme pitää ehkä sijoituksensa maailman parhaimmistossa, mutta se ei riitä, jos emme pysty säilyttämään tasoa tästä eteenpäin.

Yksi merkittävimmistä ongelmistamme piilee siinä, miten saadut opit saadaan hyödynnettyä työelämässä ja matkalla työelämään. Suurinkaan tieto ei auta, jos emme osaa soveltaa sitä käytännössä, olemme sitten hoitajia tai insinöörejä.

Ongelman ydin on elämäntapojemme muutoksessa: lapsemme ja nuoremme harrastavat yhä vähemmän käytännönläheisiä asioita. Koulutus ei voi vaikuttaa näihin muutoksiin, mutta vastata se voi. Kädentaitojen kasvava puute tulee huomioida koulutuksessa, muun muassa harjoittelutunteina.

Koulutustamme pitää edelleen muuttaa yrittäjämäisempään, kokeilevampaan ja mukautuvampaan suuntaan - myös peruskoulun tasolla. On tärkeää iskeä biologian tunnilla kädet multaan ja kahlata puroissa, pyörittää yrittäjyyden tunneilla omaa yritystä ja purkaa tietotekniikan tunneilla tietokoneita osiin. Kouluissamme - edustavat ne sitten mitä astetta tahansa - pitää uskaltaa tarttua, heittäytyä, luoda ja ennen kaikkea tehdä, tehdä ja tehdä. Käsillä ja käytännössä.

Hallituksemme aikoo karsia opetuksen määrärahoja radikaalisti. Säästö on suoraan pois nuorilta, tulevilta ja nykyisiltä yrityksiltä sekä koko Suomen hyvinvoinnilta. Aivan toisenlaisiin tuloksiin pääsemme, jos muovaamme koulutuksemme rakennetta nykyisten varojen puitteissa.

Antti Tomminen

Kirjoittaja on opettaja, jonka mielestä vain käytäntö opettaa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…