Siirry pääsisältöön

Kolumni: Oppimista ihmetellen


Julkaistu Nokian Uutisissa 10.6.2016.

Oppimiseen ei ole muuta alkua kuin ihmettely. Ja Platonin tavoin ihmetellä todella täytyy. Viimeisen vuoden aikana olen oppinut suomalaisesta koulutuksesta paljon. Paljon enemmän kuin olisin halunnut oppia, niin on ihmetyttänyt.

Suomen ylpeys on 70-luvulta lähtien ollut Ruotsista “lainattu” tasa-arvoinen ja maksuton peruskoulutus, jonka avulla on saatu aikaan kansallisia ja kansainvälisiä menestystarinoita. 1948 alkaen ilmainen kouluruoka on ollut merkittävässä asemassa koulutuksen levittämisessä huono-osaisimpienkin suomalaisten keskuuteen. Tänäänkin maanantaisin syödään enemmän kuin muina päivinä.

Suomalainen koulutus on juuri nyt historiallisen suuren muutoksen kourissa. Reformi on päivän sana, oppineet puhuvat kuitenkin leikkauksista.

Nyt tehdyt leikkaukset tarkoittavat OAJ:n laskelmien mukaan pahimmillaan jopa 9500 opetusalan työpaikan katoamista. Tässä voidaan keveästi - muttei kevein mielin - puhua äkillisestä rakennemuutoksesta. Toistaiseksi Suomen suurin vastaava tapaus on ollut Nokia Oyj:n tekemä 1975 ihmisen irtisanominen Salossa vuonna 2009.

Menossa olevat leikkaukset eivät automaattisesti uudista opetusjärjestelmää. Opetuksessa suurin osa kuluista syntyy opetushenkilökunnan palkoista.

Esimerkiksi ammatillisen opetuksen reformin myötä katoaa muutamassa vuodessa 25% lähiopetustunneista. Teollisuudessa on kohistu nuorten työntekijöiden osaamisesta jo ennen reformia, eikä tätä kohinaa saada enää suodattimilla vaimenemaan.

Ammattiopistojen arjessa tämä tarkoittaa kolmevuotisessa tutkinnossa kolmen täyden opiskelupäivän kouluviikkoja tai vaihtoehtoisesti opintojen tiivistämistä kahteen vuoteen. Opetuksesta katoaa muutaman vuoden sisään noin tuhat tuntia oppilasta kohden.

Vaikka opetusta pystyttäisiinkin tehostamaan ja järjestämään pienemmillä resursseilla, täytyy miettiä isompaa kokonaisuutta. Koulujen henkilökunnan tärkein tehtävä on valmistaa nuorta elämään ja yhteiskuntaan. Siinä sivussa opiskellaan ammatti, jossa pystytään muiden opittujen taitojen avulla toimimaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…