Siirry pääsisältöön

Siuron metsät suojeltava

Siuron metsien suojeluesitys on nostanut ihmiset ihmiset puolustamaan esitystä miwlipidekirjoitustn muodossa. Alla omani, KaarinaDacisin ja Nokian luonnon Timo Lepistön kirjoitukset. Suojeluesitystä puolustavan adressin on allekirjoittanut jo lähes 900 ihmistä.


Oma mielipidekirjoitukseni:

Uhkaako metsiensuojelu metsänomistajan tuloja? 


 Metsänomistaja Erkki Mekkonen on 22.6. NU:ssa huolissaan kirjanpainajan metsilleen aiheuttamista tuhoista. Haluan rauhoittaa Mekkosta ja kertoa, että lähimmät suurehkot kirjanpainajaesiintymät ovat Sastamalassa Karkun ja Mason alueilla. Vuosittain kirjanpainaja aiheuttaa Suomessa noin 2 miljoonan euron tuhot, joka ei lähes 2 miljardin puunmyyntituloihin verrattuna ole kovinkaan merkittävä osuus. Mekkosenkaan tuloissa tämä tuskin aiheuttaa kovin monen kahvipaketillisen kokoista lovea vuosittain. Enemmän olisin huolissani kirjanpainajan pelossa väärään aikaan alehintaan myydystä puusta saadusta heikosta hinnasta. Silloin ainut voittaja on metsäteollisuus, joka toki mielellään ostaa edullista raaka-ainetta.


Kuten Nokian Luonnon Timo Lepistö 20.6. NU:ssa kirjoittaa, kirjanpainajan luontaiset viholliset elävät kuivissa puissa. Vanhoissa metsissä on toki aina kaatuneita kuusia, jotka ensimmäisenä vuotenaan ovat teoriassa hyvä alusta kirjanpainajalle elää ja temmeltää, mutta siellä on myös talousmetsistä puuttuvaa kuivaa puuta luontaisine vihollisineen.


Kirjanpainaja ei viihdy varjossa, vaan esimerkiksi uudistettujen alueiden aurinkoisilla eteläreunoilla ja harvennetuissa valoisissa metsissä. Vanhoissa varjoisissa metsissä ei kirjoja painella.


Suomessa on erittäin vähän jäljellä vanhoja metsiä. Kuudennen sukupuuttoaallon aikaan olen huomattavasti enemmän huolissani moneen kertaan todistetusta monimuotoisuuden katoamisesta, kuin taloudellisesti aika merkityksettömästä kirjanpainajariskistä.


Antti Tomminen (vihr)Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…