Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet: Osa 8 - Luodon saari

Luontokohteiden kahdeksannessa osassa vieraillaan upealla Luodon saarella, jonka koko 88 hehtaarin ala on suojeltu.


Kulku paikalle

Luodon saarelle pääsee talvisin jäätä pitkin. Kapeita virtapaikkoja on syytä välttää. Edenin tai Kehon suunnasta helpointa on kulkea aurattua jääväylää pitkin ja tähdätä reilusti Särkänvirran eteläpuolelta kohti. Rannan muotoja on kauempaa vaikea erottaa, mutta kartasta voi etsiä Tervanokka nimisen niemen nuotiopaikkoineen ja tähdätä siihen. Muista ottaa mukaan naskalit ja varmistua jään kestävyydestä! 

Kesällä paikalle pääsee veneellä, siltoja ei ole. Jalkaan kannattaa varata kumisaappaat, sillä polku on osin vetinen.


Tervanokan nuotiopaikka ja puukatos.

Tervanokan nuotiopaikka.Fasiliteetit

Saarella on viisi nuotiopaikkaa, joista Tervanokka sijaitsee keskellä saaren itäreunaa ja loput neljä saaren länsireunalla. Saaren pohjoisosissa ei ole nuotiopaikkoja. WC sijaitsee saaren länsipuolen toiseksi alimman nuotiopaikan luona, varaa omat paperit mukaan. Eteläisimmällä nuotiopaikalla ei ole telttailumahdollisuutta. Karttaan nuotiopaikkoineen pääset helposti käsiksi retkikartta.fi:stä.
Nuotiopaikoilla on pienet puukatokset. Noin puolilla nuotiopaikoista oli polttopuita paljon, osassa muutamia klapeja ja joissain paikoissa katos oli kokonaan tyhjä.Saaren puucee on kohtuullisessa kunnossa.


Saarta kiertää 3,5 km pitkä luontopolku, jonka varrella on 26 rastia.  Pohjoisosassa on kesäisin lampaita. Saarta halkoo pituussuunnassa isot sähkölinjat.
Luodon saaressa on kesäisin lampaita.Luonto

Saarella on osittain istutettua koivua ja osa puustosta on verrattain nuorta. Tästä huolimatta puusto, linnusto ja eläimistö on monipuolinen. Vanhoja suuria haapoja ja raitoja kohoilee siellä täällä, puissa on komeita pahkoja ja maasto on mielenkiintoista. Nuotiopaikalla voit tavata käpytikan.

Saaren jäljellä olevia niittyjä hoidetaan niittämällä. 

Saarella on satoja lehmuksia, joista suurimman ympärysmitta on noin kolme metriä!


Saarella on paljon suojeltuja kynäjalavia.

Muutamien istutuskoivikoiden lisäksi on paljon vanhoja upeita puita.

Nuotiopaikat sijaitsevat upeilla paikoilla!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…