Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.


Kulku paikalle

Mahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.


Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyksien kautta ja on hieman erillään varsinaisesta latuphjasta / pururadasta.Harjun päällä kulkee helppokulkuinen polku, johon on nousu suoraan Kennonnokan parkkipaikalta.
 Fasiliteetit

Alueella ei ole nuotiopaikkoja, mutta järven ympäriltä löytyy kolme fiksua uimapaikkaa. Alueella on talvella hyvät valaistut hiihtoladut, kesällä kesäteatterin näytöksiä ja Kennonnokan kesäteatterin alapuolella olevalla uimarannalla on mm. beach volley-kenttä ja uimahyppytorni.

Vanhainkodin puolella on mukava pienempi uimaranta.


Luonto ja nähtävyydet

Tässä sijaitsi vanha Sarpatin mäkihyppytorni.

Eräs lempilenkkipoluistani kulkee sorakuopan laidalla aivan harjun päällä.

Harjun päällä kulkeva polku kulkee vanhan mäkihyppytornin paikan ohi. Lenkkipoluilla juostaan vanhan sorakuopan yläreunalla hienoissa maastoissa. Harjualueen itäpäätä lähestyttäessä kannattaa poiketa vanhalla Pitkäniemen potilashautausmaalla, ihastella ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja katsella näköalapaikalta pitkälle Tampereen ja Pirkkalan suuntaan.Vihnusjärven eteläpuoleisella Maatialanharjulla on 20 rastin luontopolku. Harju on maakunnallisesti merkittävä näyte Pirkanmaan harjuista.Pitkäniemen vanha hautausmaa on kaunis.
Hautausmaan muistolaatta.
Alueella on joitakin kymmeniä vanhoja hautakiviä.
Venäläisten kaivattamat juoksuhaudat löytyvät hautausmaan yläpuolelta ja harjun molemmin puolin.
Juoksuhautojen kaivaminen jäi rahanpuutteen takia kesken.Näköalapaikalle pääsee suoraan Sarpatintieltä nousevaa jyrkkää polkua.
Näköalapaikalta näkee moottoritien lisäksi pitkälle Pyhäjärvelle ja Pitkäniemeen.
Vihnusjärven itäpäässä järveen laskee  Myllypuro. Myllypuron pohjoispuolella on sotilasalue.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…