Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet - osa 10: Nokianvirta

Nokianvirran merkitys kaupungin synnylle on ollut valtava. Vaikka nokialaisten parhaiten tuntemat osat rantoja ovatkin tehtaiden ja teollisuuden käytössä, on rannoilla myös upeata luontoa. Eteläpuolinen ranta on aika helposti lähestyttävissä useammastakin paikasta ja matkaa voi taittaa polkuja pitkin.


Kulku paikalle


Rantaan pääsee käytännössä melkein mistä vaan missä ei ole asutusta. Näppärin kohta lienee Nokian koulun vieressä olevan Parkour-kentän takaa. Auton voi jättää näppärästi parkkiin jos tulee kauempaa. Osoite Parkour-kentälle on Koskenmäenkatu 7.Fasiliteetit

Alueella ei ole nuotiopaikkoja, wc:tä tai oikeastaan mitään muutakaan. Polku / vanha metsäautotie on pääsääntöisesti hyvä ja leveä, mutta ajoittain erittäin jyrkkä.


Luonto ja nähtävyydet
Alueella on monipuolista luontoa. Jyrkillä rinteillä kasvaa vanhoja kuusia, raitaa ja monipuolista lehtipuustoa. Alueella on rinteen takia paljon kaatuneita puita ja lahopuuta. Useammasta paikasta löytyy isoja saniaiskenttiä. Polun päässä olevalla niemellä on isompi aukea alue, jossa on mukava pitää taukoa. Niemessä on myös matalampi ranta, josta voi vaikka pulahtaa uimaan. Voimakkaasti virtaavaan Nokianvirtaan kannattaa uimarin kuitenkin suhtautua kunnioituksella.

 
Aivan Parkous-kentältä pohjoiseen on hieno näköalapaikka.


Rannassa on erittäin vaikeakulkuista runkojen ja jyrkkyyden takia.
 
Erilaisia saniaisia on riittämiin.

Pidemmällä kulkee myös leveämpiä kärryuria.

Niemestä voi pulahtaa vaikka uimaan.

Rinteissä on paljon kaatuneita puita ja lahopuuta.

Alueella on jonkin verran vanhoja järeitä puita.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…