Nokian joukkoliikenne 19.8.

Joukkoliikennelautakunnan esitys uudeksi Nokian linjastoksi tässä kuvassa. Mielestäni tässä on paljon hyvää: Tervasuon, Kehon ja Viholan suorat yhteydet Tampereelle toimii, Pirkkalaan ja Pitkäniemeen pääsee linjalla 65, 71 menee Kalkkuun sisäisenä reittinä ja Kankaantakaa palvellaan useammalla bussilla. Näkisin niin, että tässä on erinomaisesti saatu noita suoria moottoritievuoroja kasaan, mutta sisäinenkin liikenne on hoidettu ihan hyvin.

Tällä esityksellä meillä nokialaisilla on opeteltavaa solmukohtana toimivan rautatieaseman verran. Uusimmissa suunnitelmissa kirjastoa ollaan siirtämässä rautatieaseman viereen ja junaliikennettäkin toivottavasti saadaan reilusti nykyistä enemmän. Kirjastotyöryhmä antaa esityksensä vaihtoehdoista keskiviikkona 21.8. Kirjasto lähellä rautatieasemaa olisi hyvä vaihtoehto ja kehittäisi aseman merkitystä solmukohtana. Bussilla ja junalla saapuvat voisivat käydä piipahtamassa kirjastossa työ- tai koulumatkallaan. 
Mielenkiintoisia ja hieman hankalia linjoja ovat 71 Kalkusta Kehoon ja 65 Keskustasta Pitkäniemen kautta Pirkkalaan. Yhteys Pirkkalaan on tärkeä askel kohti poikittaista liikennettä välillä Ylöjärvi - Kangasala, mutta luo myös hyvän yhteyden kohti Tampereen keskustaa ja Hatanpäätä. Nokian sisäistä syöttöliikennettä solmukohtaan hoidetaan tässä mallissa linjalla 73. Tämä aiheuttaa yhden vaihdon monelle matkustajalle, mutta toivottavasti myös mahdollistaa seutulipulla vaihdon nopeaan junaan ja lyhentää sitä kautta matkustusaikoja merkittävästi. 
Linjan 72 merkitys jää hieman epäselväksi. Mikäli tarkoitus on toimia moottoritielinjan 72x jatkeena Kehosta kohti Nokian keskustaa, on ratkaisu erinomainen. Tämä linja myös helpottaa matkustamista Citymarketin suunnasta.
Huonoimpaan asemaan nykymallissa jäävät Harjuniityn ja Ruskeepään asukkaat, jotka ilmeisesti joutuvat tekemään nykymalliin verrattuna yhden vaihdon enemmän. Nopeat moottoritielinjat pitävät kuitenkin matkustusajat nykyistä Nokian tie -vaihtoehtoa lyhyempinä.

Matkustusajat tulevat lyhenemään suurimmalla osalla ihmisistä todella paljon ja aikataulut selkiytyvät. Kiitos suunnittelijoille, tämä ei ole ollut mikään helppo tehtävä siltoineen, alikulkuineen ja busseille sopimattomine katuineen.

Kommentit

Suositut tekstit