Siirry pääsisältöön

Alatalo on autoilijalle susi

Kansanedustaja Mikko Alatalon NU:ssa julkaistu yhden irrallisen asian esiin nostaminen kehysriihestä sai karvat nousemaan pystyyn. Alatalo puolustaa autoilua kaikissa mahdollisissa paikoissa tavalla, joka ei paranna autoilun olosuhteita, vähennä ruuhkia tai kehitä liikkumista. Tällä kertaa puututtiin kehysriihessä kaventuneisiin tienpidon resursseihin. Alla Alatalon teksti ja oma vastaukseni seuraavassa lehdessä.


2.4. ilmestyneessä NU:ssa kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) oli huolissaan maanteiden rahoituksen turvaamisesta. Alatalo jatkaa näin tuttua autoilua kohtuuttomasti suosivaa siltarumpupolitiikkaansa, johon on päästy tutustumaan paikallislehtemme lisäksi myös monissa muissakin medioissa. Alatalon mainitsemaan pääkaupunkia suosivaan aluepolitiikkaan sopii huonosti valtion tukea täällä Pirkanmaalla saavat ratikka ja rantatunneli, joista ensimmäiseen liittyvien tukimiljoonien ja työpaikkojen saamista Alatalo tuntuu vastustavan loogisesti koko ajan ja jälkimmäiseen liittyviä vain vaalien alla.

Maanteiden rahoittamisessa vanhaan tyyliin on monia perustavanlaatuisia ongelmia. Ensinnäkin tieverkoston kehittäminen vastaamaan nykyisiä liikennöintitarpeita vaatii kohtuuttomasti rahaa suhteessa sen siirtokapasiteettiin. Toisekseen asfaltoitu tie kuluu moninkertaisella nopeudella verrattuna rataverkostoon. Isoihin tieverkostoon liittyviin investointeihin liittyy aina myös huomattavia käyttötalouden menoja, jotka toistuvat vuosittain. Vilkkaasti liikennöidyillä alueilla raideliikenteen kehittäminen puolestaan pienentää huomattavasti tienpidon kustannuksia ja vapauttaa resursseja Alatalon peräänkuuluttamaan perusväylänpitoon.

Kolmanneksi autoilun lisääminen tai "kehittäminen" ei poista ruuhkia, vähennä liikenteen aiheuttamia haittoja tai ainakaan lisää suomalaisten kipeästi kaipaamaa arkiliikuntaa. Paras tapa sujuvoittaa autoilijoiden liikkumista on luoda vaihtoehtoisia liikkumisen keinoja niille asukkaille joille ne sopivat.

Liikenneviraston tilaaman jäänmurtajan kohdalla Alatalo "unohtaa" mainita nykyisen kaluston korkeat käyttökustannukset, EU:lta saatavan 24 miljoonan tuen ja murtajan käyttömahdollisuudet kesällä mm. öljyntorjunnassa ja hätähinauksessa. Samalla Liikennevirasto voi muuttaa jäänmurtamisen kilpailutusta siten, että se omistaa Arctia Shippingin sijaan murtajan itse ja kilpailuttaa Ruotsin tapaan ainoastaan sen operoimisen. Niin ja kai se murtaja hankitaan myös ihan siitäkin tarpeesta, että Suomen satamien kautta pääsisi jokunen kontti tuonti- ja vientitavaraakin liikkumaan.

Resursseja kaikkeen julkiseen kehittämiseen on rajallinen määrä. Pitää pyrkiä tekemään sellaisia investointeja, jotka vähentävät kuluja ja parantavat laatua. Tiestöstä pitää toki pitää huolta, mutta saman tienpätkän päällystäminen nykyistä useammin ei kehitä mitään paremmaksi.

Antti Tomminen (vihr)
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…