Siirry pääsisältöön

Nokian joukkoliikenteen tilanne 18.6.18.6. pidettiin tekniselle lautakunnalle ja kaupunginhallitukselle joukkoliikenteen tiedotustilaisuus, jossa käsiteltiin suunnittelun etenemistä ja kuntalaisilta saatua palautetta alustavista suunnitelmista. Lisäksi perehdytettiin vielä taustatietoihin, kuten alle 18-vuotiaiden osuuksiin matkoista, eri liikennemuotojen käyttömääriin ja nykyisen järjestelmän kustannusten muodostumiseen. Blogikirjoituksen alussa on taustoja ja lopussa varsinaisen suunnittelun tämänhetkistä tilannetta hieman enemmän.

Nykymallissa joukkoliikenteen kokonaiskulu kaupungille on 682000e, josta 220000e menee koululaisliikenteeseen, 150000e seutulipputukeen ja 240000e muihin linja-autoliikenteen ostopalveluihin. Ostopalvelut muodostuvat Sarkolan, Tottijärven, Siuron ja Linnavuoren liikenteestä. Koulukyydityksiin menee edellisten päälle vielä 750000e.

Kertauksena aikatauluista päätöksenteossa:

- Nykyisen kaltainen liikenne loppuu 2014 kesäkuun lopussa.
- 8 / 2013 Nokian kilpailutuskokonaisuus hyväksytään
- 11 / 2013 Nokian tarjouskilpailun ratkaisu
- 12 / 2013 Lippujen asiakashinnat lyödään lukkoon
- 1-2 / 2014 Linjareittien ja palvelutasojen hyväksyminen ajalle 8/2014 - 5/2015
-Siuron ja Linnavuoren sopimukset päättyvät 31.12.2016 ja 30.5.2017

Lopulliseen järjestelmään on ehdotettu kuutta eri maksuvyöhykettä, jossa kaksi ensimmäistä on Tampereen sisällä ja kolmanteen sisältyvät seutukuntien keskukset. Muut vyöhykkeet ovat tästä eteenpäin. Jokaiseen lippupakettiin kuuluisi kaksi vyöhykettä. Järjestelmällä pyritään pitämään asiakkaiden kustannukset sopivalla tasolla. Vyöhykejärjestelmä pyritään ottamaan käyttöön 2016.

Ennen kuuden vyöhykkeen järjestelmää mennään eräänlaisella sekoituksella, jossa joudutaan ottamaan huomioon nykyiset sopimukset esimerkiksi Länsilinjojen kanssa.

Keskustelin tilaisuuden jälkeen suunnittelijan kanssa ja suunnittelun tilanne vaikutti ihan hyvältä:

- Etelä-Nokialla säilyy moottoritien kautta kulkevien vuorojen määtä vähintään nykyisellä tasolla.
- Kankaantaan ja Myllyhaan linjareitit suunnitellaan palaute huomioiden.
- Selvitetään Tottijärvi - Sarkola ja Siuro - Linnavuori -linjojen toimiminen osana liikennekokonaisuutta.
- Selvitetään Harjuniityn kääntöpaikka.
- Hiljaisena aikana suurin osa alueesta liikennöitäisiin 30 minuutin vuorovälillä.
- Selvitetään vielä erillinen malli Nokian sisäiselle joukkoliikenteelle siten, että Nokian ja Tampereen keskustojen välillä kulkisi erillinen nopea moottoritieyhteys.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…