Siirry pääsisältöön

Nokian joukkoliikenne 19.8.

Joukkoliikennelautakunnan esitys uudeksi Nokian linjastoksi tässä kuvassa. Mielestäni tässä on paljon hyvää: Tervasuon, Kehon ja Viholan suorat yhteydet Tampereelle toimii, Pirkkalaan ja Pitkäniemeen pääsee linjalla 65, 71 menee Kalkkuun sisäisenä reittinä ja Kankaantakaa palvellaan useammalla bussilla. Näkisin niin, että tässä on erinomaisesti saatu noita suoria moottoritievuoroja kasaan, mutta sisäinenkin liikenne on hoidettu ihan hyvin.

Tällä esityksellä meillä nokialaisilla on opeteltavaa solmukohtana toimivan rautatieaseman verran. Uusimmissa suunnitelmissa kirjastoa ollaan siirtämässä rautatieaseman viereen ja junaliikennettäkin toivottavasti saadaan reilusti nykyistä enemmän. Kirjastotyöryhmä antaa esityksensä vaihtoehdoista keskiviikkona 21.8. Kirjasto lähellä rautatieasemaa olisi hyvä vaihtoehto ja kehittäisi aseman merkitystä solmukohtana. Bussilla ja junalla saapuvat voisivat käydä piipahtamassa kirjastossa työ- tai koulumatkallaan. 
Mielenkiintoisia ja hieman hankalia linjoja ovat 71 Kalkusta Kehoon ja 65 Keskustasta Pitkäniemen kautta Pirkkalaan. Yhteys Pirkkalaan on tärkeä askel kohti poikittaista liikennettä välillä Ylöjärvi - Kangasala, mutta luo myös hyvän yhteyden kohti Tampereen keskustaa ja Hatanpäätä. Nokian sisäistä syöttöliikennettä solmukohtaan hoidetaan tässä mallissa linjalla 73. Tämä aiheuttaa yhden vaihdon monelle matkustajalle, mutta toivottavasti myös mahdollistaa seutulipulla vaihdon nopeaan junaan ja lyhentää sitä kautta matkustusaikoja merkittävästi. 
Linjan 72 merkitys jää hieman epäselväksi. Mikäli tarkoitus on toimia moottoritielinjan 72x jatkeena Kehosta kohti Nokian keskustaa, on ratkaisu erinomainen. Tämä linja myös helpottaa matkustamista Citymarketin suunnasta.
Huonoimpaan asemaan nykymallissa jäävät Harjuniityn ja Ruskeepään asukkaat, jotka ilmeisesti joutuvat tekemään nykymalliin verrattuna yhden vaihdon enemmän. Nopeat moottoritielinjat pitävät kuitenkin matkustusajat nykyistä Nokian tie -vaihtoehtoa lyhyempinä.

Matkustusajat tulevat lyhenemään suurimmalla osalla ihmisistä todella paljon ja aikataulut selkiytyvät. Kiitos suunnittelijoille, tämä ei ole ollut mikään helppo tehtävä siltoineen, alikulkuineen ja busseille sopimattomine katuineen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…