Siirry pääsisältöön

Nuoret mukaan yhteiskuntaan juoksemalla

.Tampereella seurakunta järjestää hienon tapahtuman: 24hjuoksu kerää varoja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Jokaisesta juostusta kilometristä tapahtuman sponsorit maksavat kaksi euroa. Tänä vuonna tavoite on kerätä 20000e. Vapaaehtoisvoimin järjestetyssä tapahtumassa lähes kaikki on kohdallaan: esiintyjät soittavat juoksijoiden ja ohikulkijoiden iloksi musiikkia Laikun lavalla, päivällä on jumppaa ja paljon muutakin ohjelmaa. Juoksijoille on tarjolla mehua, vettä ja banaania. Juoksureitti oli tänä vuonna noin kilometrin mittainen ja kulkee kosken yli ja ympäri hienoissa maisemissa.

Seurakunnalla on yritystä. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy on mitä tärkeintä yhteiskunnallista työtä. Syrjäytynyt nuori voi kymmenien vuosien päästä olla syrjäytynyt muori. Tänä aikana yhteiskunnalle kertyy yli miljoonan euron kulut menetettyinä verotuloina, hoitomaksuina, maksettuina tukina ja palkkoina. Lisäksi syrjäytyneen elämään liittyy usein mielenterveys- ja alkoholiongelmia tai elämä on muuten vain ankeata.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisyn parhaat keinot ovat opiskelu ja työ. Turvaverkot harrastusmaailmassa ja muissa yhteisöissä tekevät korvaamatonta työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi, mutta se ei vielä riitä. Yhteiskunnalta pitää löytyä nykyistä enemmän keinoja auttaa ja tukea. Oman näkemykseni mukaan parasta apua on se, joka tulee varhain. Oman lapseni luokalla ollaan perustamassa luokkatoimikuntaa jonka ajatellaan rakentavan luokan nuorille pitkäaikaisen kaveripohjan ja tukiverkon. Yhteisön jossa nuoren on hyvä olla. Perheneuvoloissa voidaan auttaa perhettä sen ongelmissa jo varhain. Kotipalvelun kautta perheet saavat apua arjessa ja koulutettu työntekijä voi ohjata ongelmatapauksissa eteenpäin oikeaan suuntaan.

Näitä varhaisen avun keinoja pitää pystyä tarjoamaan nykyistä enemmän. Päättäjiltä tarvitaan tahtoa: kunnissa on rahat tiukassa ja rahallisesti järkevienkin panostusten perusteleminen on erittäin vaikeata. Mikäli panostuksia ei tehdä ollaan tulevaisuudessa kuitenkin vielä nykyistä pahemmassa tilanteessa. 

Sinäkin voit auttaa: osallistumismaksu on 10e. Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin klo 18 saakka. Juoksureitillä törmää voit törmätä hyviin ystäviin ja voi vaihtaa kuulumisia tuntemattomien kanssataapertajien kanssa. Yhdessä tekemisen fiilis on mahtava ja tsemppaajia löytyy. Lisätietoja löytyy osoitteesta 24hjuoksu.fi.

Näillä visioilla lähden nyt potemaan juoksemisesta kipeitä jalkojani. 44 juostua kilometriä eivät takuulla vie ennätystenkirjoihin matkan tai nopeuden puolesta, mutta siinäkin oli jo vähän yritystä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…