Siirry pääsisältöön

Epäreilun kaupan tuotteita

Kotimaisen ruuantuotannon ongelmat tiivistyvät seuraavasti: Raaka-aineiden tuottaja – joka siis useimmiten tekee suurimman osan työstä – saa varsinaisen tuotteen hinnasta pienimmän siivun. Valtaosan tuotosta käärivät kauppa ja ruokateollisuus. Kritiikistä huolimatta tuottajahinnat ovat laskeneet viime vuosina yhä jyrkemmin, ja tilannetta voi kuvata vähintäänkin ristiriitaiseksi.

Lähiruokakeskustelu on vihdoin nostanut tapetille uuden näkökulman pientuottajien ahdingon ratkaisemiseksi. Kun tuottaja ja kuluttaja kohtaavat ilman välikäsiä, maksettu hinta kilahtaa vain ja ainoastaan tuottajan kukkaroon. Lähiruokarenkaat eivät voi kuitenkaan ratkaista ongelmaa kokonaisvaltaisesti. 

Tarvitsemme uudenlaista lainsäädäntöä.Tällä hetkellä ruuantuotannon ja valtion suhde on karrikoidusti nurinkurinen: valtio tukee rahallisesti viljelijöitä ja tuottajia, vaatii vastapainoksi tuotannon säädösten noudattamista, mutta ei varmista millään tavoin tuottajan tulotasoa. 

Tuemme siis tuotantoa, jonka haluamme pysyvän ympäristölle ja esimerkiksi tuotantoeläimille kestävällä tasolla, mutta emme huolehdi siitä, saako tuottaja lopulta työstään palkkaa. 

Kansainvälisesti merkittävään asemaan noussut ajatus ”reilusta kaupasta” ei toteudu.Emme ole syyttä huolissamme kotimaisen ruuan puolesta. Joka vuosi noin tuhat tilaa lopettaa toimintansa, ja samalla ainakin tuhat työpaikkaa katoaa. 

Tuotanto siirtyy yhä suurempiin yksiköihin pientuotannon sijaan, jotta toiminta olisi edes jossain määrin kannattavaa. Tuottajien oma jaksaminen on vaakalaudalla, ja toiveet kestävästä ja eettisestä tuotannosta jäävät sivurooliin.

Ratkaisun avaimet ovat lainsäätäjien käsissä. Jos haluamme kotimaista, kestävästi ja eettisesti tuotettua ruokaa, meidän on oltava valmiita muuttamaan järjestelmää siten, että raaka-aineiden tuottajat eivät ole yksinomaan valtion tuen varassa. Kotimaisen ruuan kilpailukykyä on mahdollista parantaa paitsi puuttumalla tuottajahintojen määräytymiseen, myös veropolitiikalla, joka suosii kotimaista ulkomaisen sijaan. 

Tasapaino on mahdollista saavuttaa, jos uskallusta muun muassa ruokakeskittymien monopoliaseman haastamiseen löytyy.

Kirjoittaja suosii lähiruokaa.


Antti Tomminen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…