Siirry pääsisältöön

Hölmöläisten säästämistä

28.9.2016 NU:ssa julkaistu mielipidekirjoitukseniKaupunginhallitus on maanantaina päättänyt kahdesta asiasta äänestysten jälkeen. Ruutanajärven suojelualueen Metso-lisäyksen torppaaminen esti tehokkaasti 162000e "suojelurahan" hakemisen Elyltä. Metso-alue olisi ollut tärkeä askel kohti 85,9 hehtaarin valtakunnallisesti merkittävän suojelualuesityksen toteutumista. Mutta mitäpä sitä Nokia luontomatkailukohteella tai 200-vuotiailla männyillä tekee, eihän Seitsemisissäkään käy kuin 40000 kävijää vuosittain?

Kirjaston osalta päätettiin olla rakentamatta, valtuusto päättää vielä onko se samaa mieltä. Samalla menetettäisiin 2,68me valtion tukea hankkeelle, sekä nuoriso- ja kulttuuritilat.

Kokouksessa toisaalta säästettiin vajaa 10me kirjaston investoinnista, mutta samalla heitettiin kahdessa pykälässä noin 2,842 miljoonaa kankkulan kaivoon. Vanha kirjasto on saatu jo pois käytöstä ja koneet mylläämään pihaa, eli muuttokustannukset töineen rasittavat kaupungin käyttötaloutta. 


Kirjaston rakentaminen olisi merkittävä ja näyttävä askel Nokian keskustan kehittämisessä, sekä tarjoaisi kunnollisen tapaamis- ja tukiverkostopaikan nuorille nykyisten kellareiden ja sekalaisten toimistojen sijaan. 

Vaikka taloudellisesti onkin tiukkaa, niin katse täytyy uskaltaa pitää tulevaa taloussuunnitelmakautta pidemmällä tulevaisuudessa.

Harmittaa tällainen säntäily.

Antti Tomminen (vihr.)

Kommentit

  1. Kymmenen miljuunaa ei ole kauhean pieni raha, etenkään jos sitä vain ei ole. Keksitkö sinä mitään näppärää keinoa napata jostakin 10 miljoonaa euroa? Jos keksit, kerro minullekin. Tämä työttömyys kun verottaa uhkaavasti minun säästöpossuani (3/4 tyhjä ent. oliivipurkki) ja pieni jokusen miljoonan lisä ei olisi lainkaan haitaksi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…