Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet: Osa 2 - Porrasjärvet, Kalliojärvi ja Ylinenjärvi

Nokian luontokohteiden toisessa osassa suuntaamme Porintien pohjoispuolen järvialueelle ja tutustumme Porrasjärviin, Kalliojärveen ja Ylinenjärveen.

Kulku paikalle

Helpoin aloituspaikka on osoitteessa Pinsiöntie 420, eli Ylinenjärvenlammin vieressä. Ylinenjärvenlammin vieressä on kaksikin mahdollisuutta auton parkkeeraamiselle. Toinen on puomilla suljetun tien päässä oleva levennys ja toinen lammen päässä oleva "liittymä".

Ylinenjärvenlammi laskee Ylinenjärveen.

Järvien ympäristö on hyvä sienestys- ja marjastusalue. Montako rouskuista tunnistat?


Fasiliteetit

Alueella kulkee paljon helppokulkuisia uudehkoja metsäteitä, leveitä polkuja ja tällaisia vähän jo metsittyneitä vanhoja tienpätkiä.
Alueella ei ole retkeilyyn liittyvää huoltoa. Järvien rannoilla olevilla kallioilla on pidetty nuotiota, mutta virallisia tulipaikkoja ei ole. Käytä kokkaamiseen retkikeitintä tai ota lämpimät eväät termarissa mukaan. Lähimmät virallisemmat nuotiopaikat löytyvät Nuijalammin laavulta ja Koukun majalta. Alueella kulkee helppokulkuisia metsäteitä runsaasti, mutta autolla ei pääse Pinsiöntieltä syvemmälle metsään puomien takia. Kyltityksiä ei ole. Alueella on helppo suunnistaa esimerkiksi www.retkikartta.fi karttaa älypuhelimessa käyttämällä tai tulostamalla kartta. Polkuja ja teitä on paljon.

Alueelta löytyvät nuotiopaikat eivät ole virallisia. Ota mukaan oma retkikeitin tai termospullo. Porrasjärvien välisessä salmessa kulkeva silta on suoraan edessä.

Hyviä taukopaikkoja löytyy esimerkiksi Porrasjärven eteläpuoleiselta niemekkeeltä ja Kalliojärven lounaiskärjestä.

Alue on kallioiden osalta pitkälti suojeltu. Pienen ja ison Porrasjärven välisen salmen yli kulkee silta.

Luonto

Kaikkien kolmen järven alueella on monipuolinen linnusto ja alueella on paljon suota. Arvokkaiksi luikitellut kallioalueet ovat silokalliota ja rannoilta löytyy kaksi isompaa jyrkännettä, järvien läheisyydestä vielä pari  pienempääkin. Siirtolohkareita on useammassa paikassa. Metsät ovat hakattuja, koska alueet koetaan merkittäviksiä lähinnä kallioiden osalta. Virkitysarvoa kuitenkin on, eikä vastaan pitäisi ainakaan tällä hetkellä tulla avohakkuita. On kuitenkin huvittavaa, ettei arvokkaiden kallioiden päällä kasvavaa puustoa arvosteta kallioidensuojelun yhteydessä.

Porrasjärvien alueelta löytyy paljon kallioisia rantoja ja niiden väliseltä alueelta matalampaa kaislikkoa.
Joutsenet poikasineen isolla Porrasjärvellä.

Kalliojärven tunnistaa erittäin jylhistä ja korkeista kallioista, jotka nousevat jyrkästi rannalta ylös. 

Kalliojärvelle tyypillinen jyrkkäreunainen kallio.
Alueella on monipuolinen linnusto, joten pesimärauhasta on syytä huolehtia ja pitää koirat kytkettyinä tai välttää niiden kanssa alueella liikkumista pesimäaikaan.

Kalliojärven rantaa lounaiskulmasta kuvattuna.


Ylinenjärvi on matalarantainen, soinen ja kaislikkoinen järvi.


Ylinenjärvellä on paljon soista ja kaislikkoista rantaa, erinomaista elinympäristöä monille eläinlajeille!

Hirvikärpäsharrastajillekin löytyy omansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…