Nokian upeat luontokohteet: Osa 2 - Porrasjärvet, Kalliojärvi ja Ylinenjärvi

Nokian luontokohteiden toisessa osassa suuntaamme Porintien pohjoispuolen järvialueelle ja tutustumme Porrasjärviin, Kalliojärveen ja Ylinenjärveen.

Kulku paikalle

Helpoin aloituspaikka on osoitteessa Pinsiöntie 420, eli Ylinenjärvenlammin vieressä. Ylinenjärvenlammin vieressä on kaksikin mahdollisuutta auton parkkeeraamiselle. Toinen on puomilla suljetun tien päässä oleva levennys ja toinen lammen päässä oleva "liittymä".

Ylinenjärvenlammi laskee Ylinenjärveen.

Järvien ympäristö on hyvä sienestys- ja marjastusalue. Montako rouskuista tunnistat?


Fasiliteetit

Alueella kulkee paljon helppokulkuisia uudehkoja metsäteitä, leveitä polkuja ja tällaisia vähän jo metsittyneitä vanhoja tienpätkiä.
Alueella ei ole retkeilyyn liittyvää huoltoa. Järvien rannoilla olevilla kallioilla on pidetty nuotiota, mutta virallisia tulipaikkoja ei ole. Käytä kokkaamiseen retkikeitintä tai ota lämpimät eväät termarissa mukaan. Lähimmät virallisemmat nuotiopaikat löytyvät Nuijalammin laavulta ja Koukun majalta. Alueella kulkee helppokulkuisia metsäteitä runsaasti, mutta autolla ei pääse Pinsiöntieltä syvemmälle metsään puomien takia. Kyltityksiä ei ole. Alueella on helppo suunnistaa esimerkiksi www.retkikartta.fi karttaa älypuhelimessa käyttämällä tai tulostamalla kartta. Polkuja ja teitä on paljon.

Alueelta löytyvät nuotiopaikat eivät ole virallisia. Ota mukaan oma retkikeitin tai termospullo. Porrasjärvien välisessä salmessa kulkeva silta on suoraan edessä.

Hyviä taukopaikkoja löytyy esimerkiksi Porrasjärven eteläpuoleiselta niemekkeeltä ja Kalliojärven lounaiskärjestä.

Alue on kallioiden osalta pitkälti suojeltu. Pienen ja ison Porrasjärven välisen salmen yli kulkee silta.

Luonto

Kaikkien kolmen järven alueella on monipuolinen linnusto ja alueella on paljon suota. Arvokkaiksi luikitellut kallioalueet ovat silokalliota ja rannoilta löytyy kaksi isompaa jyrkännettä, järvien läheisyydestä vielä pari  pienempääkin. Siirtolohkareita on useammassa paikassa. Metsät ovat hakattuja, koska alueet koetaan merkittäviksiä lähinnä kallioiden osalta. Virkitysarvoa kuitenkin on, eikä vastaan pitäisi ainakaan tällä hetkellä tulla avohakkuita. On kuitenkin huvittavaa, ettei arvokkaiden kallioiden päällä kasvavaa puustoa arvosteta kallioidensuojelun yhteydessä.

Porrasjärvien alueelta löytyy paljon kallioisia rantoja ja niiden väliseltä alueelta matalampaa kaislikkoa.
Joutsenet poikasineen isolla Porrasjärvellä.

Kalliojärven tunnistaa erittäin jylhistä ja korkeista kallioista, jotka nousevat jyrkästi rannalta ylös. 

Kalliojärvelle tyypillinen jyrkkäreunainen kallio.
Alueella on monipuolinen linnusto, joten pesimärauhasta on syytä huolehtia ja pitää koirat kytkettyinä tai välttää niiden kanssa alueella liikkumista pesimäaikaan.

Kalliojärven rantaa lounaiskulmasta kuvattuna.


Ylinenjärvi on matalarantainen, soinen ja kaislikkoinen järvi.


Ylinenjärvellä on paljon soista ja kaislikkoista rantaa, erinomaista elinympäristöä monille eläinlajeille!

Hirvikärpäsharrastajillekin löytyy omansa.

Kommentit

Suositut tekstit