Nokian upeat luontokohteet: Osa 3 - Linnakota

Nokian upeiden luontokohteiden kolmannessa osassa vieraillaan Linnakodalla ja sen ympäristön kallioalueilla. Linnakota on helposti lähestyttävä ja sopii mainiosti vaikkapa lasten päiväretken kohteeksi.

Linnakota ja sen takana oleva nuotiopaikka.Kulku paikalle

Linnakodalle pääsee useastakin suunnasta. Ensikertalaiselle ehkä helpointa on lähestyä Riuttanmäenkadun varrelta lähtevää polkua ylös. Kohdassa on suojelualueen kyltti, ja samaa polkua pääsee myös Ruutanajärvelle. Ensimmäisestä risteyksestä lähdetään vasemmalle kohti Siuroa. Retkikartta.fi sivustolla Linnakota löytyy parhaiten kirjoittamalla paikannimihakuun Haaparata. 

Siuron suunnalta helpointa on lähestyä Haukankadun päästä.


Siuron suunnalta kodalle on parisen kilometriä.


Kodan kohdalla latupohjan varrella on selkeät opasteet.

Fasiliteetit


Paikalla on isohko kota. Kodan läheisyydessä on myös nuotiopaikka, mutta ei puuceeta. Polttopuut täytyy kantaa itse paikalle. Paikalle johtavia leveitä polkuja on helppo kulkea.


Kodan nuotiopaikka, grilliritilä ja pannunpidin.

Luonto

Linnakota sijaitsee Ruutanan suojelualueen Metso-alueen lisäysehdotuksen (eli on tehty esitys Ruutanajärven ympärillä olevan suojelualueen laajentamiseksi Metso-ohjelman kautta) ja Riuttan pohjoispään rajalla (Riutta on taas Nokian luonto ry:n esityksessä isommaksi suojelualueeksi.

Lähistöltä löytyy paljon erilaisia jylhiä kivimuodostelmia.
Haaparadan kalliojakso sijaitsee laavun pohjoispuolella. Kalliojaksolla on paljon suuria lohkareita ja kaksi jyrkännettä. Kallioiden päällä kasvaa paljon rouskuja.

Laavun pohjoispuolen kallioalueen kivikkoa.


Eteläpuolella sijaitsevan 21 hehtaarin kokoisen Riuttan puusto on pääosin 50-80 -vuotiasta.  Alueella on pähkinäpensaita, metsälehmuksia ja kolohaapoja. Idässä on yli satavuotiaita mäntyjä. Riuttan länsipäässä on paljon lahopuuta, joka on tärkeätä metsän monipuolisen eliöstön kannalta. Palokoroja ja tikkojen kolojakin löytyy.
Kommentit

Suositut tekstit