Siirry pääsisältöön

Nokian upeat luontokohteet: Osa 3 - Linnakota

Nokian upeiden luontokohteiden kolmannessa osassa vieraillaan Linnakodalla ja sen ympäristön kallioalueilla. Linnakota on helposti lähestyttävä ja sopii mainiosti vaikkapa lasten päiväretken kohteeksi.

Linnakota ja sen takana oleva nuotiopaikka.Kulku paikalle

Linnakodalle pääsee useastakin suunnasta. Ensikertalaiselle ehkä helpointa on lähestyä Riuttanmäenkadun varrelta lähtevää polkua ylös. Kohdassa on suojelualueen kyltti, ja samaa polkua pääsee myös Ruutanajärvelle. Ensimmäisestä risteyksestä lähdetään vasemmalle kohti Siuroa. Retkikartta.fi sivustolla Linnakota löytyy parhaiten kirjoittamalla paikannimihakuun Haaparata. 

Siuron suunnalta helpointa on lähestyä Haukankadun päästä.


Siuron suunnalta kodalle on parisen kilometriä.


Kodan kohdalla latupohjan varrella on selkeät opasteet.

Fasiliteetit


Paikalla on isohko kota. Kodan läheisyydessä on myös nuotiopaikka, mutta ei puuceeta. Polttopuut täytyy kantaa itse paikalle. Paikalle johtavia leveitä polkuja on helppo kulkea.


Kodan nuotiopaikka, grilliritilä ja pannunpidin.

Luonto

Linnakota sijaitsee Ruutanan suojelualueen Metso-alueen lisäysehdotuksen (eli on tehty esitys Ruutanajärven ympärillä olevan suojelualueen laajentamiseksi Metso-ohjelman kautta) ja Riuttan pohjoispään rajalla (Riutta on taas Nokian luonto ry:n esityksessä isommaksi suojelualueeksi.

Lähistöltä löytyy paljon erilaisia jylhiä kivimuodostelmia.
Haaparadan kalliojakso sijaitsee laavun pohjoispuolella. Kalliojaksolla on paljon suuria lohkareita ja kaksi jyrkännettä. Kallioiden päällä kasvaa paljon rouskuja.

Laavun pohjoispuolen kallioalueen kivikkoa.


Eteläpuolella sijaitsevan 21 hehtaarin kokoisen Riuttan puusto on pääosin 50-80 -vuotiasta.  Alueella on pähkinäpensaita, metsälehmuksia ja kolohaapoja. Idässä on yli satavuotiaita mäntyjä. Riuttan länsipäässä on paljon lahopuuta, joka on tärkeätä metsän monipuolisen eliöstön kannalta. Palokoroja ja tikkojen kolojakin löytyy.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…