Siirry pääsisältöön

ENNUSTE: Näin valtuustopaikat jakautuvat Nokialla

Ehdokasmäärät Nokialla on julkistettu. Tai no, oikeastaan puhelinterrorisoin paikallisia muiden puolueiden puhiksia ja aktiiveja kunnes sain vinkin, että luvut löytyvät Nokian Uutisten sivuilta. Koska spekuloiminen on hauskaa, lopputuloksen epävarmuudesta huolimatta, on aika kaivaa vaalimatematiikan oppikirja esiin ja katsoa mistä lähtökohdista vaaleihin Nokialla lähdetään. Lyödään ensin ennuste tiskiin ja katsotaan sitten miten siihen on päästy:

Valtuutetut:

Kokoomus 13 (-1)
SDP 12 (-1)
Vihreät 8 (+2)
Vasemmisto 7 (-2)
Perussuomalaiset 6 (+4)
SKP 2 (-1)
Keskusta 2 (-1)
KD 1

Faktat, ehdokasmäärät ja perustelut löytyvät tästä alta.

Ehdokasmäärä 2012 / 2008 / valtuutetut 08-12 / ehdokasmäärän muutos:

Kokoomus 52 / 61 / 14 / -9
Demarit  54 / 60 / 13 / -6
Vasemmisto 42 / 56 / 9 / -14
Vihreät 40 / 36 / 6 / +4
SKP 32 / 61 / 3 / -29
Keskusta 10 / 11 / 3 / -1
Perussuomalaiset  25 / 9 / 2 / +16
KD 9 / 6 /1 / +3
SIT - / 3 / 0 / -

Kuntavaaleissa oleellisin yksittäinen tekijä nykyisellä vaalijärjestelmällämme on ehdokkaiden määrä. Vaalimenestykseen vaikuttaa lisäksi puolueen kannatus koko maan tasolla, tyyppien aktiivisuus ja näkyvyys, puolueen ajamat asiat sekä vaalikampanjan onnistuminen.

Kuntavaalit ovat ennenkaikkea henkilövaalit. Erityisesti pienessä kunnassa iso osa äänistä tulee sukulaisilta, naapureilta, työ- ja harrastuskavereilta ja muilta tutuilta. Nokialla apua läpimenoon tarvitaan jo vähän muualtakin.

Ehdokasmäärät Nokialla: 

Vihreitä, KD:tä ja Perussuomalaisia lukuunottamatta puolueet ovat menettäneet ehdokkaita Nokialla. Tämä sama ilmiö on toistunut ympäri maata: isot puolueet ovat olleet vaikeuksissa ehdokashankinnan kanssa, Vihreät ovat kasvattaneet hieman ehdokasmääräänsä ja Perussuomalaisten ehdokasmäärä on reilusti edellisiä kuntavaaleja suurempi. Ehdokkaiden kokonaismäärä on pudonnut radikaalisti Nokialla ja Keskustan osalta koko maassa.

Ehdokasmäärän muutokset vaikuttavat paljon voimasuhteiden jakautumiseen Nokialla. Puolueiden väliset erot tulevat tasoittumaan ja pienimmätkin ryhmät pääsevät vaikuttamaan.

Gallupit:

Gallupit ennustavat Perussuomalaisille vaalivoittoa edellisiin kuntavaaleihin nähden. On kuitenkin huomattava, että aikaisempaa suuremmasta ehdokasmäärästä huolimatta kannatus ei ole kuitenkaan eduskuntavaalien tasolla.

Nokialla Kokoomus ja SDP leijailevat omissa sfääreissään, mutta kova kilpailu käydään kärkisijan lisäksi kolmanneksi suurimman puolueen paikasta Vasemmiston ja Vihreiden välillä. Perussuomalaiset saavuttavat molempia puolueita, mutta tuskin pääsevät ohi. Keskustan valtakunnallinen kannatus ei Nokialla näy, koska ehdokasmäärä on aika vaatimaton. Edellisten vaalien kovaan tulokseen, kolmeen valtuutettuun, ei enää Nokialla päästä.

Muut asiat:

Ehdokaslistalta puuttuu monta kovaa nimeä, kirkkaimpana tähtenä äänikuningatar Mervi Veijola VAS ja äänikuningas Mika Ala-Uotila DEO. Vihreiden Minna Järvinenkään ei jatkanut. Suuri määrä ääniä on jaossa ja suuri määrä uusia ehdokkaita on näitä ääniä jahtaamassa.

Perussuomalaiset saavat ehdokasmääräänsä suuremman kannatuksen valtakunnallisen hypen ansiosta.


Huom! Tämä on ennuste, jonka tekemisessä on käytetty yksinkertaisia exceliin lätkittyjä laskukaavoja, valtakunnallisia galluptuloksia ja lisätty sekaan ripaus aitoa mutua. En pistäisi viimeisiä pennosiani likoon tämän ennusteen puolesta.

Antti Tomminen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…