Siirry pääsisältöön

Vieraskynä: 3 parasta tapaa saada nuoret mukaan päätöksentekoonMurrosiässä nuoret itsenäistyvät paljon ja haluavat tehdä asioita omillaan. He eivät paljon pidä tulla määrätyksi ja valvotuksi koko ajan. Tämän seurauksena nuorille tulee usein sellainen tunne, etteivät he voi tehdä asioille mitään. Nuoret eivät saa mielipiteitään esille, eivätkä pääse myöskään vaikuttamaan asioihin. Monen nuoren ongelmana on se, että kovankaan yrittämisen jälkeen ääni ei tule esille. Ihan mitkä tahansa konstit eivät toimi, mutta on niitä tiettyjä keinoja, joita oikein käyttämällä voidaan hyödyntää.

1. Sosiaalinen media (Facebook, Twitter, Blogspot jne.)


Tutkimusten mukaan peräti lähes puolet 16-24 -vuotiaista seuraa sosiaalisen median verkkoyhteisöjä päivittäin. Tämän perusteella voidaan olettaa että esimerkiksi Facebook, Twitter, Formspring ja Blogspot ovat erittäin suosittuja nuorten keskuudessa. Nuoren voi joskus olla vaikeaa kertoa mielipiteitään kasvotusten ihmisten kanssa, tämän takia sosiaalinen media on loistava tapa vaikuttaa myös vähän ujommillekin nuorille. Nuoret viettävät paljon aikaa sosiaalisissa medioissa, joten se voisi olla myös hyvä paikka kysyä nuorten mielipiteitä erilaisista asioista. Sosiaalinen media on erittäin vahva tapa saada kaikenlaisten nuorten ja vanhempienkin ihmisten mielipiteet esille, joten olkoon voima kanssasi!

Jos verkkoyhteisöihin julkaistut jutut ovat mieleenpainuvia, luovuudella ja älykkyydellä luotuja tai kenties hauskoja, yleensä ihmiset jakavat niitä edelleen, jotta sana menisi eteenpäin. Tästä mahdollisuudesta huolimatta stereotyyppinen nuori ei tiedä sosiaalisen median voimasta kovinkaan paljoa, sillä nuori ei tiedä, ettei pelkkä asioiden valittaminen tai kuvan lisääminen muuta asiaa mitenkään. Ei rahakaan ilmesty lompakkoon itsestään. Aivan kuten jokapäiväisen leipämme eteen täytyy tehdä, näkyvään vaikuttamiseen täytyy panostaa ja omistautua. Nuori voi käyttää aikaa paremmin hyödyksi ensi kerralla sosiaaliseen mediaan jotain julkaistessaan olemalla valittamatta asiasta, vaan kertomalla asiasta enemmän yleiseltä kannalta, kertomalla perusteellista tietoa ja asioita mitä ongelmalle voisi tehdä, jotta se ei enää vaivaisi.

2. Oppilaskunnan hallitus


Toiminta oppilaskunnan hallituksessa alkaa jo ala-asteella. Siinä vaiheessa nuoret eivät niinkään vaikuttamisesta tiedä, mutta monille se on silti ensikosketus päättämisen voimaan. Myös yläasteilla, lukioilla ja yliopistoilla on yleensä oma oppilaskunnan hallitus. Oppilaskunnan hallitus on erinomainen tapa vaikuttaa omaa koulua koskeviin asioihin ja myös erittäin kätevä väylä saada toiveet eteenpäin.

Tämän ongelmana on kuitenkin se, että oppilaskunnan hallitus saa hoidettavakseen pienemmät asiat, kuten koulun ilmapiiriin liittyvät seikat (esimerkiksi huonekalut ja muu sisustus) sekä tapahtumien järjestämisen. Nuoret eivät pääse vaikuttamaan heitä eniten koskeviin asioihin, kuten muutoksiin koeviikkoaikatauluissa.

Tampereen kaupungin ylläpitämissä lukioissa otettiin täksi lukuvuodeksi käyttöön 5-päiväinen koeviikko sen sijaan, että olisi pysytty 7-päiväisessä. Tämä muutos ainakin vaikuttaa erittäin hankalalta, koska tällöin tulisi enemmän asioita kerrattavaksi ja/tai opeteltavaksi, jos on tarvetta. Samana päivänä olevat kokeet varmasti uuvuttavat opiskelijat huomattavasti tavallista tehokkaammin. Tämän takia opiskelijoilta saattaa loppua energia, jolloin koulunkäynnistä ei tule mitään. Opiskelijat välittävät tulevaisuudestaan, eikä heitä pitäisi laittaa tekemään liian kovaa työtä sen eteen. 

Nuorten luullaan olevan välinpitämättömiä ja laiskoja sohvaperunoita, joilla ”ei ole aikaa” tehdä asioita opiskelu-uransa eteen. Tämä on täysin väärin. Nuoret haluaisivat koko ajan vaikuttaa heitä koskeviin, suurimpiin ja pienimpiinkin kysymyksiin, jos heillä olisi se mahdollisuus. Nuorilla luullaan olevan liian vähän älykkyyttä, oma-aloitteisuutta ja potentiaalia päättääkseen suurista asioista. Meitä pitäisi kuitenkin kohdella tasavertaisesti muiden kanssa, kuunnella mielipiteitämme ja antaa meille vastuuta meille tärkeistä asioista.

Oppilaskunnan hallitukset voivatkin todistaa opettajille, virkamiehille ja kaikille kaupungin asukkaille että heillä on päättäväisyyttä saadakseen tahtonsa läpi. Käsite oppilaskunnan hallitus onkin tällä kertaa monikossa, koska alueellisesti ne voivat yhdistää voimansa ja saada ihmeitä aikaan!


3. Nuorisovaltuusto


Monella kunnalla ja kaupungilla on oma nuorisovaltuusto. Sen idea on nuorten edun valvominen. Monet nuoret pitävät tätä hyvänä mahdollisuutena päästä ääneen ja päättämään asioista hieman suuremmassa mittakaavassa kuin koulujen oppilaskunnat. Tätä nuorisovaltuusto ei välttämättä ole, sillä se päättää pääasiassa nuorille suunnatuista tapahtumista ja niiden järjestämisestä.

Aikuisille ihmisille ei useimmiten sana nuorisovaltuusto sano yhtään mitään, ja kunnanvaltuutetut eivät tästä välitä. He olettavat nuorisovaltuuston ja sen jäsenten olevan pelkkiä kirppuja, joilla ei ole minkäänlaista virkaa. Myös viisaita kunnanvaltuutettuja löytyy joka valtuustosta, jotka voisivat esittää aloitteen nuorten huomioimiseksi.

Hyvä idea olisi saada nuorisovaltuustot mukaan kunnanvaltuustojen kokouksiin. Toinen hyvä idea voisi olla myös se, että kunnanvaltuutetut tulisivat käymään nuorisovaltuuston kokouksissa tarkastelemassa nuorisovaltuutettujen tilannetta säännöllisin väliajoin. Tietenkin on myös mahdollisuus toteuttaa vaikka molemmat!Näiden kolmen vaikutustavan käyttöä ja toimintaa parantamalla nuoren elämä voi muuttua ilmiömäisesti. Parannukset vaikuttaisivat koko yhteiskunnan hyvinvointiin tulevaisuudessa ja lisäisivät nuorten kiinnostusta politiikkaan. Nuorille suunnatun poliittisen yhdistyksen perustaminen on myös loistava idea. Vaikuttamiseen tarvitaan kolme avainta: tahto, oma-aloitteisuus ja yhteistyö. Aikapommi ei ole vielä räjähtänyt, mitä siis aiot tehdä: annatko asioiden olla vai vaikutatko asiaan?


Kirjoittaja on Ville Vaajanen, 17-vuotias lukiolainen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…