Siirry pääsisältöön

Kuntalaiset pois alta - vaalit tulloo!


Antti Tomminen

Ihmisten kiinnostus kuntavaaleissa äänestämiseen on laskenut, vaikka nämä ovat juuri ne vaalit joissa voidaan eniten vaikuttaa päivähoitoon, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja harrastusmahdollisuuksiin.

Suurin syy huonoon äänestysprosenttiin, ja kuntalaisten välinpitämättömyyteen vaaleista, on politiikan karkaaminen kauaksi kuntalaisista.

Ihmiset ovat mukana urheiluseuroissa, nuoriso- ja vanhustyössä, oman asuinalueensa omakotiyhdistystoiminnassa tai vaikuttavat verkossa. Kaikilla on näkemys ja mielipide, monilla on myös esittää faktoja ja parannusehdotuksia. Kysymys on mahdollisuudesta olla mukana, päätöksenteon avoimuudesta ja siihen liittyvien tietojen jakamisesta myös kuntalaisille.

Kuntalaisille on annettava vaikuttaa käytössään oleviin palveluihin: rakennetaanko lähialueelle leikkipuisto, parannetaanko liikuntamahdollisuuksia vai olisiko tärkeintä huolehtia turvallisesta koulutiestä?  Kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, mutta kysymällä vähät rahat voidaan ohjata niin että niistä saadaan suurin mahdollinen hyöty.

Nokian Vihreiden vaaliohjelmaa voi kommentoida netissä. Saman voisi toteuttaa myös päätöksentekohetkellä valtuustojen ja lautakuntien vetämänä.

Huittisissa on viime aikoina puhuttanut liikenneympyrän keskellä pönöttävä taideteos. Kuntalaiset ovat nostaneet haloon patsaasta ja ovat kovin tyytymättömiä. Ottamatta kantaa itse teokseen voi kuitenkin todeta, että tässä olisi ollut erinomainen ja helppo paikka kysyä kuntalaisten mielipidettä.

Tärkeä seikka lähidemokratian kehittämisessä on erilaisten vaikutuskanavien luominen: netissä ja sosiaalisessa mediassa tapahtuva asukkaiden ja päättäjien vuorovaikutus, kaavoitettavan alueen asukkaille järjestettävät asukasillat ja suorat sitovat kansanäänestykset pitää ottaa käyttöön. Keskustan ulkopuolisten kylien ja kaupunginosien asukkaiden pitäminen mukana päätöksenteossa on tärkeätä.

Äänestäminen on tärkein ja ajankohtaisin vaikuttamisen keino. Aku Ankalla, kirkkoveneellä tai nukkuvien puolueella ei ole sananvaltaa lautakunnissa tai valtuustoissa, joten äänestettävä kannattaa valita hiljattain julkaistuilta ehdokaslistoilta. Muista äänestää ja vaadi ehdokkaaltasi mahdollisuutta osallistua päätöksentekoon!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…