Siirry pääsisältöön

Opettaja-lehti: Nuorten vika?

Kirjoitus on julkaistu Opettaja-lehdessä 23.3.2015:

”Nykynuoret eivät osaa tehdä mitään. He eivät halua tehdä töitä, vaan lorvia.”

Nykynuoret, nuo parjatut ja pelätyt tulevaisuuden toivomme, eivät ole muovautuneet nykynuoriksi yhdessä sukupolvessa. Käytännössä jatkuvassa muutoksessa on ollut perheen sisäinen työnjako ja käytännön tekeminen. Vielä parikymmentä vuotta sitten saattoi kohdata perheen, jossa isä korjasi autoa, äiti teki räsymattoa, ja lapset iskivät kätensä pullataikinaan.

Yhtä hyvin saattoi jo kohdata perheen, jossa ruoka tuli puolivalmiina kotiin ja autot korjattiin merkkiliikkeessä. Ja tähän suuntaan yhteiskunnallinen muutos on perheitä sekä käytännön­ ja kädentaitoja vienyt.

Vaikka yhä pienempi osa tarvitsee työssään juuri näitä käsityötaitoja, täytyy jokaisen silti osata ratkaista ongelmia ja tarttua asioihin. Aiemmin oli enemmän pohjaosaamista varsinaisesta työnteosta jo kotoa. Nykyään tämän osaamisen taso on heikompi kuin aikaisemmin. Tässä on ammatillisen koulutuksemme suurin haaste.

Yhtäältä kyse on siitä, ettei taitoja enää tarvita. Toisaalta kyse on siitä, ettei taitoja enää vaadita. Muutos näkyy ammattiopistossa paitsi dramaattisena käsityötaitojen tason romahtamisena. Opiskeluajasta iso osa menee käsityötaitojen opettamiseen, vaikka tarkoituksena on koulia opiskelijoista rautaisia ammattilaisia. Emme voi muokata perheitä, mutta koulutusta voimme. Tarvitaan opetuksen uudenlaista suuntaamista, jotta se vastaa tähän muutokseen. Koulutuksen ja työelämän on puhuttava samaa kieltä, ja yleissivistävän opetuksen tulee kulkea tiiviisti yhdessä ammatillisen opetuksen kanssa.

Tällä hetkellä yritämme kouluttaa ammattikouluissa insinöörejä, toisaalta taitotaso ei riitä duunarin töihin. Muutoksia tarvitaan myös oppilaitosten tapaan tukea nuoria ensimmäisen oikean työpaikan hankkimisessa, kehityksessä työntekijäksi ja ammattilaiseksi. Kun todistus on lyöty käteen, opiskelija astuu kohti työelämää yksin. Ja usein vailla vaadittuja taitoja. Antti Tomminen Opettaja, kansanedustajaehdokas (vihr.) Nokia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…