Siirry pääsisältöön

Mikä mättää Harjuniityn kaavoituksessa?

Tutustuin valtuuston listalla olevan Harjuniityn osayleiskaavaan ja siitä annettuihin lausuntoihin. Alue on sijainniltaan hyvä: etäisyys keskustaan on lyhyt, vieressä on raide joka mahdollistaa lähijunaliikenteen, keskustan työpaikat ovat lähellä ja yhteydet Porintielle ovat kunnossa.

Varsinainen kaava ei kuitenkaan herättänyt itsessäni suurta innostusta muutamien ELY-keskuksenkin esiin nostamien epäkohtien takia. Muitakin kummallisuuksia löytyy, mutta aloitetaan nyt näistä:

Kevyenliikenteenväylät

Alueen ainoa kevyenliikenteenväylä kulkee alueen isoimman, eli Urpolankadun vieressä ja johtaa molempiin suuntiin suunnilleen poispäin keskustasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi fillarilla keskustaan mennessä saa kiertää pahimmillaan kahden kilometrin ylimääräisen lenkin. Asian voisi korjata rakentamalla alueen läpi kulkevan sähkölinjan suuntaisesti toisen kevyenliikenteenväylän. Tätä pitkin voisi kulkea koko kaavoitetulle alueelle nyt suunniteltua huomattavasti helpommin.

Siuron valtatien alikulku on sekin suunniteltu sellaiseen paikkaan, että iso osa ihmisistä joutuisi ensin kulkemaan poispäin keskustasta sitä käyttääkseen. Käytännössä lienee kuitenkin niin, että valitaan lyhyin tie ja ollaan autoilijoiden tiellä. Myös riski liikenneonnettomuuksistakin kasvaa, jos 5000 ihmisen asuinalueen koko kevyt liikenne ylittävät tien suojatietä pitkin.

Siuron valtatien alueella kulkee jo tällä hetkellä 7000 autoa vuorokaudessa, joten toimiva alikulku todella kannattaa alueelle rakentaa.



Joukkoliikenteen huomioiminen

ELY-keskus huomautti myös joukkoliikenteen huomioimisesta, tai huomion puutteesta. Alue on lausunnon mukaan kaavoitettu tehottomasti sekä joukkoliikenteen, että palvelujen saatavuuden näkökulmasta. Vastauksen mukaan lähes koko alueella toteutuu 1 km etäisyys lähimmälle pysäkille, eikä tiheydessäkään ole vikaa. Omasta mielestäni koko kilometrin suositus on ihan naurettava, tavoitetilan pitäisi olla lähempänä 500 metriä ainakin uusilla asuinalueilla.

Alueelle pitäisi lisätä kerrostaloille varattua aluetta ja joukkoliikenteen suunnitteluakin pitäisi ehkä laajentaa muunkin kuin Siuron bussin ja raideliikenteen seisakkeen varaan.

Virkistysalueet

Virkistysalueet pitää ELY-keskuksen mukaan rakentaa riittävän leveinä ja laaja-alaisina. Virkistysyhteyksien jatkuvuus muuhun viherverkkoon pitää turvata nykyistä paremmin. Kapeista kaistaleista lausui myös rakennus- ja ympäristölautakunta, joka huomautti mm. kapeiden alueiden muuttumisesta vähemmän metsämäisiksi.

Kaavassa on todella paljon vain noin 2-4 omakotitalotontin levyisiä viherkaistaleita ja ainoastaan kaksi hieman isompaa yhtenäistä viherplänttiä. Iso osa virkistysalueesta on voimalinjan alla olevaa risukkoa. Virkistävää ja monimuotoista luontoa?

Ongelman voisi ratkaista leventämällä reilusti ainakin voimalinjan alla olevaa virkistyskaistaletta ja rakentamalla alikulun kohtaan jossa ulkoilureitti ylittää yhdystien ja jatkuu vesitornin alueelle. 

Liito-oravat

Kaava-alueella ei ole liito-oravia, eikä sen takia tarvitse kyseisiä otuksia kaavoituksessa huomioida. Selvityksessä on kuitenkin löydetty liito-oravalle sopivia asuinalueita Kettusuonkallion eteläpuolelta ja todettu, että lähin havainto liito-oravista on tehty Kettusuonkallion pohjoispuolelta. Alue on vain hieman kaava-alueen ulkopuolella ja muutaman sadan metrin päästä alueen sisäpuolella olevalta oraville sopivalta alueelta. Kannattaako tämä alue todella tuhota ja vaikuttaa näin kyseisen otuksen asuinmahdollisuuksiin negatiivisesti? ELY-keskus on lausunut isompien viheralueiden puolesta myös liito-oraville soveltuvien alueiden säilyttämisen näkökulmasta


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…