Siirry pääsisältöön

Paremmat tiet ja vähemmän ruuhkia työmatkoille!

Joukkoliikenne ja yksityisautoilu nähdään usein kilpailijoina. Itseasiassa näin ei ole, vaan toimiva joukkoliikenne luo edellytykset myös sujuvalle yksityisautoilulle ja tienhoidolle varatut rahat saadaan paremmin riittämään laadukkaan tieverkoston ylläpitämiseen.

Nokialta pääsee Tampereelle kolmella tapaa: autolla, bussilla ja junalla. Vertaillaanpa hieman eri tapojen hyötyjä ja haittoja ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan:

Autoilu:

 • Mahdollista liikkua kaikkialta Nokialta kaikkialle Tampereelle.
 • Autolla Tampereen keskustaan pääsee reilussa 20 minuutissa.
 • Auton pysäköintiin kuluu 2-15 minuuttia
 • Auton pysäköinti työpäivän ajan maksaa vuodessa jopa satoja euroja.
 • Auto, vakuutukset ja polttoaine maksavat paljon.
 • Ruuhka-aikaan liikkuminen on tahmaista.

Juna:

 • Nokian keskustan alueelta pääsee Tampereen rautatieasemalle 14 minuutissa.
 • Ei tarvetta pysäköinnille Tampereella.
 • Hinta kertalipulla vain 2,7€ / suunta.
 • Hinta sarjalipulla vain 2,3€ / suunta (taajamajuna).
 • Keskusta-alueiden ulkopuolelle liikkuminen on hankalaa.
 • Junavuoroja on kulkee aika harvoin. Rataremontista johtuen tällä hetkellä liikennöidään korvaavalla bussilla.


Bussi:

 • Hinta sarjalipulla 3,50€ / suunta (Tre-Eden).
 • Ei tarvetta pysäköinnille.
 • Mahdollisuus päästä moottoritietä nopeasti Tampereelle myös Nokian itäpuolelta.
 • Matkan kesto 20-55 minuuttia.
 • Nokian kaukaisimpiin kolkkiin pääseminen on hankalaa ja hidasta varsinkin työajan ulkopuolella.
 • Kertalippu on hirvittävän kallis (Tre-Eden 5,30€ / suunta).
 • Seutulippu 79€ / kk.
 • Lapseksi luetaan ainoastaan kaikki alle 12-vuotiaat. Lapset 1/2-hintaan.
 • Nokian sisäisessä liikenteessä ei ole mitään järkeä: matka Viholasta Kankaantaan alueelle kestää juuri ennen kahdeksaa noin 30 minuuttia ja työpäivän jälkeen saattaa saman 3,5 kilometrin matkan kulkea kävellen yhtä nopeasti kuin bussilla, koska aikataulut venyvät Tampereen suunnasta tulevilla busseilla. Ehkä.


Toimenpiteet:

Julkinen liikenne täytyy saada nykyistä toimivammaksi ja houkuttelevammaksi. Keskustan alueelle pitää saada riittävä asukaspohja, jotta julkisen liikenteen kehittämiselle on nykyistä parempi pohja. Tämä tehdään järkevällä ja pitkäjänteisellä kaavoituksella.


Siirtämällä isompi osa liikenteestä kiskoille tai lisäämällä bussiliikennettä helpotetaan myös yksityisautoilijoiden pääsyä Tampereelle. Pispalan kapealle kannakselle ei järkevästi saa lisää kaistoja, joten käytännössä ainoa realistinen mahdollisuus vähentää ruuhkia on lisätä joukkoliikennettä. Yhteen bussiin mahtuu viitisenkymmentä potentiaalista autoilijaa, junaan huomattavasti enemmän. Viidelläkymmenellä autolla saadaan aikaan puolen kilometrin jono Pispalan mäkeen tai rantatielle, puhumattakaan useammasta bussi- tai junalastillisesta autoilijoita.

Siirtämällä rahaa tienpidosta julkisen liikenteen tukemiseen saadaan julkisen liikenteen parantumisen lisäksi huomattavasti pienennettyä teiden ylläpitoon kuluvaa rahasummaa. Teiden kunto ei kuitenkaan heikenny pienentyneen liikenteen ansiosta. Yksi bussi yksinkertaisesti kuluttaa tietä huomattavasta vähemmän kuin 50 autoa, raiteilla liikkuvasta junasta puhumattakaan. Muita saatavia hyötyjä ovat tiepölyn määrän pieneneminen, ilmanlaadun ja liikenneturvallisuuden paraneminen.

 • Seutulippu täytyy saada mahdollisimman nopeasti ulottumaan kiskoille.
 • Bussin kertamaksu täytyy saada nykyistä alemmaksi.
 • Reittimuutoksilla luodaan erillinen Nokian sisäinen liikenne, jossa huomioidaan rautatieaseman syöttäminen ja tiheämpi bussiväli Tampereelle.
 • Nokia - Tampere välin liikennöinti bussilla alle 30 minuutissa.
 • Raiteille lisätään vuoroja, aseman pysäköintimahdollisuuksia parannetaan autoille ja polkupyörille.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nokian upeat luontokohteet: Osa 4 - Nuijalammin laavu ja Koukkujärvi

Neljännessä osassa lähdemme Koukkujärventien länsipuolelle, jossa sijaitsee Nokian käytetyin urheilumaja ja hyvänä taukopaikkana toimiva laavu. Kirjoitan näistä kahdesta kohteesta yhdessä, koska ne ovat mukavalla etäisyydellä toisistaan vaikkapa lasten kanssa tehtävän päiväretken kannalta.


Kulku paikalleKankaantaan Kisan ylläpitämä Koukkujärven maja sijaitsee Koukkujärventien varrella, aivan Koukkujärven jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydessä. Osoite majalle on Koukkujärventie 420. Maja palvelee erityisesti talvisin hiihtäjiä, mutta toimii hyvänä tukikohtana pienille metsäretkille myös muulloin. Koukkujärventien varrella on useita upeita luontokohteita, joista osa on suojeltu.  Nuijalammin laavu sijaitsee linnuntietä noin kaksi kilometriä Koukun majalta luoteeseen. Kulku Koukulta onnistuu latupohjaa pitkin. Autolla pääsee aivan laavun viereen Pinsiön kautta. Navigaattoriin voi kirjoittaa osoitteeksi Hopeatie 450, jonka kohdalta kääntyy metsäautotie etelään. Parin risteyksen kautta tie…

Nokian upeat luontokohteet: Osa 1 - Ruutanajärvi

Nokian upeat luontokohteet ovat jääneet turhan vähälle huomiolle. Aloitan juttusarjan Nokian luontokohteista. Osa alueista on jo suojeltu tavalla tai toisella, osa halutaan suojella ja loput ovat muuten vain mielenkiintoisia alueita. Ensimmäiseen osaan pääsee Ruutanajärvi, jonka ympärillä on nykyisellään noin 27 hehtaarin kokoinen suojelualue. Alueella kannattaa pysyä polkuilla, jotta metsä kärsii kulkijoista mahdollisimman vähän.

Kulku paikalle Siurossa sijaitsevalle kohteelle pääsee suhteellisen helposti. Riuttanmäenkadun varressa on kyltitys suojelualueelle. Varsinaista paikoitusaluetta ei ole, mutta auton voi jättää tien varteen. Tieltä järven rantaan on noin 600m matkaa, polku kulkee mäkeä ylös suoraan järven rantaan. Matkalla on risteys, josta voi kulkea kohti Siuroa tai Korvolaa.
Fasiliteetit Järven rannalla on kaksi laituria. Järven eteläpäällä olevan laiturin vieressä on kiveä vasten nuotiopaikka ja sen vieressä roskakatos. Polttopuita ei ole, eikä kirvestä. Järven ympäri kie…

Nokian upeat luontokohteet - osa 9: Vihnusjärvi

Luontokohteiden yhdeksännessä osassa tutustumme Vihnukseen ja Maatialanharjuun. Lähes keskellä kaupunkia on yksi hienoimmista Nokian ulkoilupaikoista.

Kulku paikalleMahdollisia aloituspaikkoja on useita. Helpoin lienee kuitenkin kesäteatterin ja uimalan lähellä oleva iso parkkipaikka. Parkkipaikka löytyy karttaohjelmassa nimellä Kennonnokka, eli kyseessä on suositun uimapaikan parkkipaikka.

Lisäksi on mahdollista aloittaa Pitkäniemen vanhalta hautausmaalta tai Vihnusjärven itäpäästä. Itse aloitan matkan Kennonnokan parkkipaikalta vastapäivään kiertäen.

Vihnusjärven koillisnurkassa on armeijan osittain aidattu alue, joka estää järven kiertämisen aivan rantoja pitkin. Lisäksi järven pohjoisrannalla on joitakin kesämökkejä ja taloja, joiden pihojen läpi kulkemista on syytä välttää. Jos aiot kiertää koko järven, niin kierrä koillisnurkka teiden kautta.

Itse pidän eniten Maatialanharjun päällä kulkevasta polusta, joka on tuttu jo kaukaa lapsuudesta. Polku kulkee kaikkien hienoimpien nähtävyyk…